Meniu Zile și Nopți

Gurmand

Cele mai recente

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Povestea omletei norvegiene

Povestea omletei norvegiene - Aceasta nu este o cronică de film. Doar se referă la un preparat ce apare într-un film intrat în cinematografele noastre la sfârșitul lui februarie, Dragoste la foc mic/ La Passion de Dodin Bouffant, al vietnamezului Tràn Anh Hùng.
Gurmand/Opinii

GURMAND | Fenomenul Poke

Bolurile Poke, disponibile și la noi prin intermediul serviciilor de livrare la domiciliu precum, și offline, în restaurante, sunt o sinteză culinară a vremurilor pe care le trăim. Combinațiile delicioase sunt inspirate…

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

GURMAND | La vremuri noi, bucate noi

Bucate noi! Dacă ați avea pe mesele de sărbători preparate tradiționale, cum ar fi niște savuroși cârnați, însă n-ar fi din carne, ci pe bază de plante?

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

GURMAND | Bucate de văzut și de ascultat #LOCAL

Marius Tudosiei a lansat #LOCAL – Podcastul despre Mâncare. Familie. Comunitate, pe canalul său de YouTube | Bucate de văzut și ascultat

de Horia Ghibuțiu

Experiențe culinare povestite de:

Eat & Drink/Recomandari

GURMAND | Știri dulci

Știri dulci: 20 de ani de presă sunt printre ingredientele unor savuroase produse de cofetărie sau de patiserie făcute acum, cu trudă și pricepere, de o antreprenoare ex-jurnalistă.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

GURMAND | O gustare de-astă vară

Gustare de vară | Bucureștean get-beget, trecut prin Dobrogea doar în vizită, habar n-am avut de piperchi țârgâsiti până spre sfârșitul verii

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Mirodenia de la noi

Boiaua e un condiment ivit pe aceste meleaguri, iar în anumite regiuni e mai prezent decât sarea în bucate.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | (Ketchup) Un caz de ubicuitate culinară

Un caz de ubicuitate culinară - O anecdotă și un scurt istoric al unui ingredient omniprezent în America, ketchup-ul cel de toate zilele.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Bărcuță fără motor, lansată de pe Bosfor

În sezonul estival, v-aș îmbia cu niște vase mici comestibile, care vă vor cuceri imediat, fiindcă sunt încăpătoare și sățioase.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

GURMAND | Eu când vreau să mă frig, mă frig

GURMAND | Eu când vreau să mă frig, mă frig. Cu mâncarea te poți frige dacă e prea fierbinte, ca Paraschiv cu fasolea în „Moromeții”, sau dacă nu te pricepi la ceea ce comanzi.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Gurmand | Picanterii de cinci lingurițe

Îndrăzneală și autodepășire | picanterii de cinci lingurițe – asta spune despre tine gradul de picanterie a mâncării indiene pe care o savurezi. Eu sunt de 3 din 5.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Povestea nucilor cu caramel

Apariția nucilor cu caramel e o poveste despre creativitate culinară născută din penurie. Odinioară, bucuria de a descoperi că iese un pic de cremă din cele două jumătăți de nuci cu caramel era egalată doar de faptul că, invariabil, în momentul în care erau gata toate, nu mai erau chiar toate pe platou!

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Sandviș deschis, cu dichis

O gustare la îndemână  – consistentă dimineața, satisfăcătoare la prânz și ispititoare la ceasul din noapte când dai iama-n frigider – vine din bucătăria daneză. Se numește „smørrebrød” și e un sandviș deschis, care capătă popularitate pe mapamond, dacă iau în considerare Fine Dining Lovers, o sursă care dă ora exactă în materie de tendințe culinare.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Poftiți la dulce sărat!

Duetul „swalty (sweet & salty)”, dulce și sărat, sună un pic ciudat, dar face furori.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023

Renunțăm la iahnii, tochituri, ciulamale și plachii pentru pește la conservă, spaghete din tărtăcuțe și curmale cu orice?

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Gurmand | Gustarea anului: untișor pe tocător

Gustarea anului: untișor pe tocător | Dăm un pic la o parte boeuf-ul și răciturile, ca să facem loc pe masă unui fund de lemn cu un boț de untuleț pe el.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Un tur culinar al țării cu 6 opriri

Anul acesta am călătorit destul de mult prin România, suficient cât să vă propun un tur culinar cu șase opriri: Bistro de l’Arte, Vărzărie, Bistro Jules, Cuptorul Moldovencei, Brasserie L’oeuf, Best Western Bucovina.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Meargă și-o scoveargă!

Scovergile au reușit să rămână acele preparate simplu de făcut care ne amintesc de savorile copilăriei.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Horia Ghibuțiu | Gurmand | De-a cowboy-ii și indienii

Un cotlet cu nume de secure a apașilor mi-a redeșteptat amintiri legate de cărțile de aventuri din copilărie.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Ceviche și alte delicii peruane

Am descoperit o comoară culinară, cu preparate nepereche din îndepărtatul Peru, fix în buricul târgului.

de Horia Ghibuțiu

POP-UP STORiEs

Delicii optzeciste pe bază de porc

Ce mâncam în anii 80: „porcării” delicioase. Preparatele din carne de porc au fost vedetele mele culinare și înainte de 1989, și în primii ani de după.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Gurmand | Bucate ucrainene

Fix în urmă cu cinci ani, am fost la 766 de kilometri de București, la Kiev, de care m-am îndrăgostit de parcă aș fi știut că n-aveam să-l revăd prea curând. Așijderea, de bucătăria ucraineană: sățioasă, bazată pe ingrediente naturale, proaspete, cu savoare autentică.

de Horia Ghibuțiu

Zile și Nopți

Caută