Gurmand

Cele mai recente

Gurmand/Opinii

Gurmand | Picanterii de cinci lingurițe

Îndrăzneală și autodepășire | picanterii de cinci lingurițe – asta spune despre tine gradul de picanterie a mâncării indiene pe care o savurezi. Eu sunt de 3 din 5.
Eat & Drink/Opinii

Povestea nucilor cu caramel

Apariția nucilor cu caramel e o poveste despre creativitate culinară născută din penurie. Odinioară, bucuria de a descoperi că iese un pic de cremă din cele două jumătăți de nuci cu caramel…

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Sandviș deschis, cu dichis

O gustare la îndemână  – consistentă dimineața, satisfăcătoare la prânz și ispititoare la ceasul din noapte când dai iama-n frigider – vine din bucătăria daneză. Se numește „smørrebrød” și e un sandviș…

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Poftiți la dulce sărat!

Duetul „swalty (sweet & salty)”, dulce și sărat, sună un pic ciudat, dar face furori.

de Horia Ghibuțiu

Experiențe culinare povestite de:

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023

Renunțăm la iahnii, tochituri, ciulamale și plachii pentru pește la conservă, spaghete din tărtăcuțe și curmale cu orice?

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Gurmand | Gustarea anului: untișor pe tocător

Gustarea anului: untișor pe tocător | Dăm un pic la o parte boeuf-ul și răciturile, ca să facem loc pe masă unui fund de lemn cu un boț de untuleț pe el.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Un tur culinar al țării cu 6 opriri

Anul acesta am călătorit destul de mult prin România, suficient cât să vă propun un tur culinar cu șase opriri: Bistro de l’Arte, Vărzărie, Bistro Jules, Cuptorul Moldovencei, Brasserie L’oeuf, Best Western Bucovina.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Meargă și-o scoveargă!

Scovergile au reușit să rămână acele preparate simplu de făcut care ne amintesc de savorile copilăriei.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Horia Ghibuțiu | Gurmand | De-a cowboy-ii și indienii

Un cotlet cu nume de secure a apașilor mi-a redeșteptat amintiri legate de cărțile de aventuri din copilărie.

de Horia Ghibuțiu

Gurmand/Opinii

Ceviche și alte delicii peruane

Am descoperit o comoară culinară, cu preparate nepereche din îndepărtatul Peru, fix în buricul târgului.

de Horia Ghibuțiu

POP-UP STORiEs

Delicii optzeciste pe bază de porc

Ce mâncam în anii 80: „porcării” delicioase. Preparatele din carne de porc au fost vedetele mele culinare și înainte de 1989, și în primii ani de după.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Bucate ucrainene

Fix în urmă cu cinci ani, am fost la 766 de kilometri de București, la Kiev, de care m-am îndrăgostit de parcă aș fi știut că n-aveam să-l revăd prea curând. Așijderea, de bucătăria ucraineană: sățioasă, bazată pe ingrediente naturale, proaspete, cu savoare autentică.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Nicio masă fără pește?

Un calcan, ceva? Poftă mare, așezați-vă liniștiți la masă, tot în coada UE suntem la consumul de pește. Deloc surprinzător, conform unei statistici nemiloase, după debutul pandemiei de coronavirus, consumul general de peşte la nivelul pieţei autohtone a scăzut cu 20%, România clasându-se - ta-tam! - pe ultimul loc din Uniunea Europeană.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND: Spirale secuiești de București

Dacă aș crede în Valentine's Day, mi-aș oferi luna asta un kürtöskalács. Căci se găsesc destule sortimente în Capitală.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

Muntele de boeuf

Deoarece urmează luni în care sala boeuf va trona pe mesele românilor, am apelat la un analist culinar, Ciprian Muntele, să ne spună care-i treaba cu acest popular fel de mâncare.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND | Mămăliga ca delicatesă

Pe vremuri, mămăliga oferea satisfacțiune țăranilor, acum le oferă și orășenilor cu gusturi rafinate.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Recomandari

Deserturi rapide de vară fără coacere

Deserturile care nu necesită coacere sunt perfecte pentru zilele de vară, perioadă în care cu siguranță nimeni nu ar prefera să pornească cuptorul, când temperaturile ridicate sunt în plină desfășurare.

de Diana-Andreea Mardare

Eat & Drink/Recomandari

Cronica unei degustări

De gusturi nu se discută, dar despre degustări, mai ales după o lungă pauză, cred că e de povestit.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Recomandari

GURMAND: Ce le place corporatiștilor

Bucate pe gustul harnicilor lucrători urbani care trudesc pentru a-și asigura blidul zilnic de la prânz, precum și, probabil, alte chestii.

de Horia Ghibuțiu

Eat & Drink/Opinii

GURMAND: Pizza noastră cea de toate zilele

Hai să nu ne amăgim că pandemia ne-a făcut mai rafinați culinar sau mai aplecați spre cuptorul de acasă. Tot pizza am mâncat, băi nene.

de Horia Ghibuțiu

Călătorie cu gust/Opinii

Cozonacul românesc vs. deserturile japoneze

Cu toții știm ce este un cozonac. Știm cum arată, ce gust are și în cadrul căror sărbători se mănâncă. Pe mesele festive este nelipsit, dar acum că petrecerile au trecut, mulți simt nevoia de deserturi noi, mai exotice chiar.

de Iuliana Ciocîrlan

Eat & Drink/Recomandari

Tendințe culinare în 2021

Pandemia a influențat major obiceiurile de consum mondial pe plan gastronomic. Și în Noul An, rămân la putere cămara proprie, renunțarea la carne, fuziunea nebănuită, dar apar noi vedete legumicole.

de Horia Ghibuțiu