Gurmand
Meniu
Cele mai recente
Gurmand/Opinii
Gurmand | Picanterii de cinci lingurițe
Îndrăzneală și autodepășire | picanterii de cinci lingurițe – asta spune despre tine gradul de picanterie a mâncării indiene pe care o savurezi. Eu sunt de 3 din 5.
Eat & Drink/Opinii
Povestea nucilor cu caramel
Apariția nucilor cu caramel e o poveste despre creativitate culinară născută din penurie. Odinioară, bucuria de a descoperi că iese un pic de cremă din cele două jumătăți de nuci cu caramel…
Eat & Drink/Opinii
GURMAND | Sandviș deschis, cu dichis
O gustare la îndemână – consistentă dimineața, satisfăcătoare la prânz și ispititoare la ceasul din noapte când dai iama-n frigider – vine din bucătăria daneză. Se numește „smørrebrød” și e un sandviș…
Eat & Drink/Opinii
GURMAND | Poftiți la dulce sărat!
Duetul „swalty (sweet & salty)”, dulce și sărat, sună un pic ciudat, dar face furori.
Experiențe culinare povestite de:
Eat & Drink/Opinii
GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023
Renunțăm la iahnii, tochituri, ciulamale și plachii pentru pește la conservă, spaghete din tărtăcuțe și curmale cu orice?
Gurmand/Opinii
Gurmand | Gustarea anului: untișor pe tocător
Gustarea anului: untișor pe tocător | Dăm un pic la o parte boeuf-ul și răciturile, ca să facem loc pe masă unui fund de lemn cu un boț de untuleț pe el.
Eat & Drink/Opinii
Un tur culinar al țării cu 6 opriri
Anul acesta am călătorit destul de mult prin România, suficient cât să vă propun un tur culinar cu șase opriri: Bistro de l’Arte, Vărzărie, Bistro Jules, Cuptorul Moldovencei, Brasserie L’oeuf, Best Western Bucovina.
Eat & Drink/Opinii
Meargă și-o scoveargă!
Scovergile au reușit să rămână acele preparate simplu de făcut care ne amintesc de savorile copilăriei.
Gurmand/Opinii
Horia Ghibuțiu | Gurmand | De-a cowboy-ii și indienii
Un cotlet cu nume de secure a apașilor mi-a redeșteptat amintiri legate de cărțile de aventuri din copilărie.
Gurmand/Opinii
Ceviche și alte delicii peruane
Am descoperit o comoară culinară, cu preparate nepereche din îndepărtatul Peru, fix în buricul târgului.
POP-UP STORiEs
Delicii optzeciste pe bază de porc
Ce mâncam în anii 80: „porcării” delicioase. Preparatele din carne de porc au fost vedetele mele culinare și înainte de 1989, și în primii ani de după.
Eat & Drink/Opinii
Bucate ucrainene
Fix în urmă cu cinci ani, am fost la 766 de kilometri de București, la Kiev, de care m-am îndrăgostit de parcă aș fi știut că n-aveam să-l revăd prea curând. Așijderea, de bucătăria ucraineană: sățioasă, bazată pe ingrediente naturale, proaspete, cu savoare autentică.
Eat & Drink/Opinii
GURMAND | Nicio masă fără pește?
Un calcan, ceva? Poftă mare, așezați-vă liniștiți la masă, tot în coada UE suntem la consumul de pește. Deloc surprinzător, conform unei statistici nemiloase, după debutul pandemiei de coronavirus, consumul general de peşte la nivelul pieţei autohtone a scăzut cu 20%, România clasându-se - ta-tam! - pe ultimul loc din Uniunea Europeană.
Eat & Drink/Opinii
GURMAND: Spirale secuiești de București
Dacă aș crede în Valentine's Day, mi-aș oferi luna asta un kürtöskalács. Căci se găsesc destule sortimente în Capitală.
Eat & Drink/Opinii
Muntele de boeuf
Deoarece urmează luni în care sala boeuf va trona pe mesele românilor, am apelat la un analist culinar, Ciprian Muntele, să ne spună care-i treaba cu acest popular fel de mâncare.
Eat & Drink/Opinii
GURMAND | Mămăliga ca delicatesă
Pe vremuri, mămăliga oferea satisfacțiune țăranilor, acum le oferă și orășenilor cu gusturi rafinate.
Eat & Drink/Recomandari
Deserturi rapide de vară fără coacere
Deserturile care nu necesită coacere sunt perfecte pentru zilele de vară, perioadă în care cu siguranță nimeni nu ar prefera să pornească cuptorul, când temperaturile ridicate sunt în plină desfășurare.
Eat & Drink/Recomandari
Cronica unei degustări
De gusturi nu se discută, dar despre degustări, mai ales după o lungă pauză, cred că e de povestit.
Eat & Drink/Recomandari
GURMAND: Ce le place corporatiștilor
Bucate pe gustul harnicilor lucrători urbani care trudesc pentru a-și asigura blidul zilnic de la prânz, precum și, probabil, alte chestii.
Eat & Drink/Opinii
GURMAND: Pizza noastră cea de toate zilele
Hai să nu ne amăgim că pandemia ne-a făcut mai rafinați culinar sau mai aplecați spre cuptorul de acasă. Tot pizza am mâncat, băi nene.
Călătorie cu gust/Opinii
Cozonacul românesc vs. deserturile japoneze
Cu toții știm ce este un cozonac. Știm cum arată, ce gust are și în cadrul căror sărbători se mănâncă. Pe mesele festive este nelipsit, dar acum că petrecerile au trecut, mulți simt nevoia de deserturi noi, mai exotice chiar.
Eat & Drink/Recomandari
Tendințe culinare în 2021
Pandemia a influențat major obiceiurile de consum mondial pe plan gastronomic. Și în Noul An, rămân la putere cămara proprie, renunțarea la carne, fuziunea nebănuită, dar apar noi vedete legumicole.