Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/02/2025
Eat & Drink / Gurmand

GURMAND | Unde ni-s bucatele în Atlasul gustului

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii GURMAND | Unde ni-s bucatele în Atlasul gustului Share GURMAND | Unde ni-s bucatele în Atlasul gustului
atlasul-gustului


Unde ni-s bucatele în Atlasul gustului

Fără stele Michelin, gastronomia românească e o prezență discretă pe harta gusturilor mondiale.

Pe TasteAtlas (Atlasul gustului), gastronomia românească ocupă o poziție mediocră: suntem la categoria „și alții”. Sau, cum se spunea în presa sportivă dinainte de 1989, „am învins, dar n-am convins”. Nu-i vorbă de faptul că n-am fost poftiți la masa bogaților sau că străinii n-ar aprecia arta culinară românească: cum-necum, România și-a făcut loc în topurile cu cea mai bună mâncare în anul 2025.

Portalul tasteatlas.com, lansat de jurnalistul și antreprenorul croat Matija Babić, fără pretenția de a concura ghidul Michelin sau Tripadvisor, plasează România pe un onorant și surprinzător loc 24 în Top 100 de bucătării din lume.

sergiana horeca
Sergiana – Bunătăţuri Ardeleneşti în Centru’ Vechi

Adică înaintea bucătăriilor din Argentina, Liban, Cehia sau chiar Thailanda. Atlasul gusturilor afirmă că trebuie încercate mujdeiul sau babicul, recomandă amplasamente cu mâncare tradițională, precum Caru cu bere din București și restaurantul Sergiana din Brașov, plasează mititeii în topul preparatelor de la noi.

Unde-ni-s-bucatele-în-Atlasul-gustului-taste-atlas
foto tasteatlas.com, credit: polo.nicul

În Top 100 Cele mai bune feluri de mâncare din lume, realizat cu ajutorul a 367.847 de evaluări valide pentru 11.258 de feluri de mâncare din baza de date TasteAtlas, ciorba rădăuțeană prinde un nesperat loc 58, surclasând, de pildă, supa de carne din Ungaria (locul 77).

Unde nu ne clasăm este Top 100 cele mai bune regiuni pentru mâncare din lume (477.287 de evaluări valide pentru 15.478 de feluri de mâncare), ierarhie dominată de Campania (Italia), Peloponez (Grecia), Emilia-Romagna (Italia).

Lipsim și din întrecerea orășenească.

Om fi noi primii pe țară, locul doi pe județ, vorba lui Răzvan Exarhu, dar strălucim prin absență în Top 100 cele mai bune orașe pentru mâncare din lume (din 17.073 de orașe, pe baza a 477.287 de evaluări valide pentru 15.478 de feluri de mâncare). Cupa Mondială a orașelor are un podium format din Napoli, Milano și Bologna (toate din Italia).

Unde-ni-s-bucatele-în-Atlasul-gustului-taste-atlas-Figlmüller
Figlmüller, Viena

Nu am prins nici Top 100 restaurante legendare, unde conduc Figlmüller (cu șnițele printre cele mai mari și mai bune din Viena), L’Antica Pizzeria da Michele (cea mai bună pizza Margherita din Napoli) și Hofbräuhaus München (leagăn al culturii hanurilor bavareze, faimos pentru ciolanul de porc). Nu avem nici bucate în fruntea celor în tendințe, categorie la care lideri sunt Tombik döner din Turcia, șaorma libaneză și Casu Marzu, brânza putrezită și interzisă care e mândria Sardiniei.

TasteAtlas e un ghid online de călătorie experiențială pentru mâncarea tradițională care adună rețete autentice, recenzii ale criticilor culinari și articole de cercetare despre ingrediente și mâncăruri populare, autorecomandat drept „un atlas mondial al mâncărurilor tradiționale, ingredientelor locale și restaurantelor autentice”.

Să-i lăsăm pe criticii noștri culinari să judece aceste clasamente care ignoră terciul de mei strămoșesc de pe aceste plaiuri. Sau te pomenești că nici critici culinari de soi n-om avea?

Text de HORIA GHIBUȚIU | EAT & DRINK

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută