Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2025
Eat & Drink / Gurmand

GURMAND | Hygge, pe înțelesul gurmanzilor

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii GURMAND | Hygge, pe înțelesul gurmanzilor Share GURMAND | Hygge, pe înțelesul gurmanzilor
Hygge, pe înțelesul gurmanzilor


Hygge, pe înțelesul gurmanzilor

Cum se traduce în farfurie un concept danez la fel de greu de explicat ca și de pronunțat

Hygge – rostit „huga”, după cum afli de treci pragul localului omonim, cunoscut drept Social Kitchen, de pe Calea Victoriei – e un concept danez evaziv și inefabil. Ilustrează un stil de viață relaxat, în care ești împreună, egal, împăcat și te bucuri de micile plăceri ale traiului bun.

Paradoxul conceptului e că poți bifa aceste atribute și dacă ești singur, deși hygge înseamnă mai cu seamă să petreci un timp de calitate cu cei apropiați. Perfect adevărat, îți poate fi bine când ești cu tine, când ești egal cu tine, când ești împăcat cu tine.

Însă, cum ziceam, stilul de viață al unor oameni socotiți constant cei mai fericiți din lume – contrabalansez această realitate cu percepția poetului Andrei Codrescu, cel care a observat că pentru a fi fericit trebuie să fii blond, să fie frig și întuneric – se bazează în mod special pe ideea de a fi cu rude sau cu prieteni. Urme ale acestui termen au fost detectate în vechiul grai al vikingilor, cu evuri în urmă, când desemna calitatea de a fi protejat de lumea exterioară, un deziderat pe care hygge îl acoperă azi printr-un fel de a lua lucrurile încetul cu încetul, în contrast cu o lume care se grăbește nebunește.

Hygge e ceva ce se găsește în cărți pe care le citesc doar străinii, spre amuzamentul danezilor. E o replică. Un adversar amical al modului trepidant de a fi. O reconectare însoțită de o deconectare. În plan termic, e căldura care se face în jurul tău când în rest e frig. Textil, aduce moliciunea călduroasă a puloverului pe care-l poartă o actriță daneză într-un serial polițist care-ți provoacă fiori reci pe șira spinării și tandrețea cu care te consolează o pătură în care te cuibărești domol.

Hygge, pe înțelesul gurmanzilor

Întrucât cei de la Social Kitchen definesc hygge drept „ritualul de a te bucura de plăcerile simple ale vieții. Relaxare, umor, prietenie, mâncare și băuturi de sezon”, am aprofundat, nu o dată, micile plăceri – care sunt mari, ca porția de piept de curcan servit în crustă de semințe și panko, cu cremă de conopidă și sos de roșii napoletan – din farfuriile de aici.

hygge in farfurie

Pentru un gurmand ca mine, hygge presupune să-i dai, cu inima ușoară, celuilalt cu care ești la masă cea mai bună bucățică din farfuria ta, cu aerul că nu vede nimeni această complicitate intimă, la limita acceptabilului în ceea ce privește convivialitatea în spațiul public.

Înseamnă, în cazul în care te delectezi cu steak-ul de conopidă din meniu, și umor, amintindu-ți că Mark Twain a catalogat conopida nimic altceva decât o varză cu facultate. Și înseamnă și coexistență pașnică în aceeași farfurie a acestei conopide, fix cât trebuie de crocantă și de suculentă, cu harissa, pasta de ardei iute nord-africană, cu labneh, crema de iaurt mediteraneeană, cu hummus și cu un mix de salate.

Când o farfurie îți ține companie dezvăluindu-ți stilul de viață al unei conopide, e hygge toată ziua!

Text de HORIA GHIBUȚIU | GURMAND

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută