Pe frontispiciul pavilionului Clinicii Dermato – Venerologie din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu se menționează că ”În această clădire s-a născut la 25 iunie 1894 savantul Hermann Oberth numit părintele zborului spațial”.
Care e povestea sa, pe scurt, și cum a intrat în istorie drept părintele navigației cosmice aflăm în cele ce urmează.
Tatăl lui Hermann era un chirurg renumit, iar în 1896 a fost numit director al spitalului din Sighişoara, mutându-se acolo cu toată familia. Încă din acea vreme Hermann era interesat de ideea zborului cosmic, fiind influențat, cel mai probabil, de bunicul din partea mamei, care a afirmat într-un grup restrâns de prieteni că peste 100 de ani omul va pune piciorul pe lună.
O idee extrem de îndrăzneață pentru finalul secolului al XIX-lea. Pe atunci, însă, nu știa că unul din nepoţii lui va fi cel care va pune bazele zborului cosmic.
Pasiunea sa a crescut în intensitate odată cu trecerea anilor.
Fascinat de cărţile lui Jules Verne şi privind luna printr-un telescop dăruit de tatăl său îl întreabă pe acesta la un moment dat dacă se poate ajunge la lună. Răspunsul pe care îl primește îl va stimula și mai mult: ”Orice e posibil dacă-ţi doreşti cu adevărat”.
La 13 ani verifică veridicitatea calculelor lui Jules Verne legate de zbor, 4 ani mai târziu construieşte racheta cu combustibil lichid, racheta cu alcool şi oxigen lichid. Îşi urmează visul privind ideea zborului cosmic abia după terminarea Primului Război Mondial și studiază la Cluj, München, Göttingen şi Heidelberg.
Își dedică întreaga viață navigației spațiale, publică mai multe cărți, construieşte la Mediaș racheta cu combustibil lichid, iar în 1969, când Neil Armstrong zboară pe lună, se află în tribună și afirmă că s-a adeverit pas cu pas ceea ce a prevăzut într-una dintre cărțile sale, respinsă la momentul lansării de lumea academică.
Acum e recunoscut şi apreciat în întreaga lume.
TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 7, 1-15 mai 2024
CITEȘTE ȘI:
Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000
Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni
Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului
Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu
Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase
Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”