Despre viața arhitectului sibian Carl Heinrich Eder se cunosc puține detalii.
A trăit în perioada 1859 – 1939, a studiat la Academia de Artă din Viena, unde a fost influențat de Theophil Hauser, autor al clădirii parlamentului vienez și un promotor al ”arhitecturii elenistice din perioada sa de înflorire”. Cu toate acestea e considerat unul dintre cei mai importanți arhitecți sibieni pentru clădirile pe care le-a construit, multe dintre ele fiind în prezent declarate monumente istorice.
După întoarcerea sa de la studii, a realizat prima lucrare în 1893, fiind vorba despre clădirea pentru expoziții situată pe Bd. Victoriei, dar care din păcate a dispărut, în locul ei fiind ridicată Casa Armatei.
În 1895, Eder a îmbogățit patrimoniul arhitectural al orașului cu două vile cu elemente neoclasice, vila Zimmermann și vila Schiel, ambele situate pe strada Constantin Noica, la numerele 8 și 9.
În 1897 a proiectat clădirea Liceului de Artă de pe str. Alexandru Odobescu 2, fiind prima clădire din Sibiu prevăzută cu curte interioară acoperită cu sticlă și metal. Pe atunci, acolo a funcționat școala primară evanghelică de băieți.
Dintre lucrările sale se remarcă Reședința Mitropoliților de pe Bd. Victoriei 38, vila Stenzel de la intersecția bulevardului Victoriei cu str. Dr. Ion Rațiu, vila librarului Fritz Michaelis de la intersecția străzilor Dr. Ion Rațiu și Dealului, clădirea construită ca reședință personală la intersecția străzilor Șelarilor și Manejului, clădirea masivă cu elemente neogotice de pe strada Papiu Ilarian 16 cu fațade atât spre Papiu Ilarian, cât și spre Cetății, palatul Jauernig de pe Bd. Victoriei 2-4, care ocupă un front foarte lung la bulevard ritmat de două curți.
Frumoasele clădiri lăsate moștenire de Eder, care păstrează încă patina istorică, contribuie la bogatul patrimoniu arhitectural al Sibiului. Pentru a înțelege cât de mare e influența arhitectului Eder asupra orașului, toate aceste clădiri merită admirate chiar și numai de la exterior.
TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 3, 1-15 martie 2024
CITEȘTE ȘI:
Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000
Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni
Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului
Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu
Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase
Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”