Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/09/2023
Viața Orașului

Sibieni celebri #17 – Cornel Irimie: sibianul de care se leagă începuturile Muzeului în aer liber ASTRA

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #17 – Cornel Irimie: sibianul de care se leagă începuturile Muzeului în aer liber ASTRA Share Sibieni celebri #17 – Cornel Irimie: sibianul de care se leagă începuturile Muzeului în aer liber ASTRA


Născut în 1919, la Sibiu, Cornel Irimie a fost unul dintre cei mai importanţi cercetători români din secolul XX, în domeniile etnografiei şi folclorului. Studiile le-a început în satul Movile din județul Sibiu, apoi le-a continuat la Sighișoara, București și Jena, în Germania. În 1953 revine definitiv la Sibiu, iar din acel moment își leagă destinul de Muzeul Brukenthal, ocupând mai întâi un post de asistent ştiinţific, apoi de cercetător, şef de secţie, director ştiinţific și, în cele din urmă, în anul 1969 devine director coordonator.

 

Sibieni celebri #17 – Cornel Irimie: sibianul de care se leagă începuturile Muzeului în aer liber ASTRA

 

Cea mai importantă moștenire culturală pe care a lăsat-o Sibiului și lumii întregi e Muzeul Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului – cunoscut astăzi sub numele de Muzeul în aer liber ASTRA, în care își dorea să adune laolaltă meșteșuguri și industrii populare de pe întreg teritoriul României. În 1960 a obținut terenul pe care se află și astăzi muzeul, iar în 1961 a realizat un memorabil colocviu ce a adus la Sibiu cei mai valoroși cercetători din institutele Academiei și muzeele din țară. După ce a fost aprobat în anul 1962 de către Ministerul Învățământului și Culturii, muzeul s-a deschis publicului în anul 1963 și a fost inaugurat oficial în octombrie 1967. Cornel Irimie a elaborat și a coordonat procesul integral de cercetare și de reconstrucție a instalațiilor și a monumentelor ce au pus bazele Muzeului Tehnicii Populare. Pe lângă acest muzeu, astăzi muzeu naţional, el a iniţiat şi publicat o serie de cercetări importante pentru etnografia românească.

În plină activitate profesională, cu nenumărate proiecte în lucru, Cornel Irimie s-a stins la 22 martie 1983, lăsând moștenire o generație de cercetători și etnografi și un muzeu care astăzi face cunoscut numele Sibiului în toate colțurile lumii. Cu o infrastructură culturală într-o continuă dezvoltare și mii de acțiuni culturale organizate în fiecare an, muzeul are o medie de peste 1.000 de vizitatori pe zi.

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

 


CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000

Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni

Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului

Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută