Născut în 1881 pe Ulița Popilor din Rășinari, în familia unui preot, la o aruncătură de băț de casa unde avea să se nască consăteanul filosof Emil Cioran fix trei decenii mai târziu, Octavian Goga a fost un poet în ton cu vremurile, un politician fără talent, faimos în epocă pentru aplecările sale antisemite și profasciste.
De asemenea, se spune că eșecul în politică i-ar fi atras moartea după ce incapabil de guvernare, Carol al II-lea s-a văzut nevoit să-l detroneze după doar 44 de zile de când îl instalase în funcția de prim-ministru.
Octavian Goga, poetul, a debutat încă din anii liceului cu poezia ”Atunci și acum” publicată în revista sibiană Tribuna, dar primul volum a apărut în 1905 și cuprinde titluri precum ”Rugăciune”, ”Plugarii”, ”Noi” şi ”Oltul”, devenind ”evenimentul literar” al anului. A publicat periodic volume de poezie, dar și articole în diverse ziare ale epocii. Octavian Goga, politicianul, se înscrie voluntar în Primul Război Mondial, iar după ce filonul poetic se stinge, începe aventura pe scena politică, una caracterizată de viziuni extremiste, precum aceea de a-i expulza pe toți evreii din România în Madagascar. Activitatea sa literară e cu siguranță mai valoroasă decât cea politică, însă aceasta din urmă a distrus mai multe vieți decât a bucurat prima.
La fel de explozivă precum viața sa profesională a fost și cea amoroasă. Prima soție a lui Goga a fost Hortensia, fata cea mică a politicianului și bancherului Partenie Cosma, directorul băncii Albina din Sibiu, considerat la acea vreme cel mai bogat român din Ardeal. Admirația lui Goga pentru Hitler se reflectă în mai multe momente din viața sa: povestea de dragoste și căsătoria cu soprana Veturia Triteanu, ”privighetoarea” lui Hitler, apropiată și de Ion Antonescu, momentul întâlnirii acestuia în 1936 și dorința de a fi îngropat cu zvastica nazistă pe piept, conform istoricului Ilarion Țiu.
Text de RĂZVAN SĂDEAN
CITEȘTE ȘI:
Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000
Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni
Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului
Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu
Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase
Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”