Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/09/2022
Viața Orașului

Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu Share Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu


Sibianul Emil Hurezeanu, născut în 1955, e un valoros om de litere, călăuză culturală fascinantă, voce marcantă a radioului Europa Liberă și unul din puținii analiști din România avizați în politica internă și globală. Vorbește cu exaltare despre orașul său natal despre care crede că este printre cele mai vechi din România și că ”a fost de la început oraș, nu doar o simplă așezare”. Tot despre Sibiu, spune că ”e un oraș cu destin, un oraș integral pentru că au trecut multe țări prin el, în el și pe lângă el, dar Sibiul a rămas”. Toate acestea l-au transformat din sibian născut și făcut, în cetățean de onoare al Sibiului.

 

 

A fost elev al Liceului ”Octavian Goga”, a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, apoi a ocupat diverse funcții, de la secretar de redacție la revista Exhinox, la jurisconsult în 10 sate din zona Sebeș-Alba. La scurt timp revine însă la Sibiu unde se angajează la o librărie din centrul orașului. Din cele șase luni petrecute ca librar, Emil Hurezeanu își amintește cum ”dimineaţa mă strecuram printre cărţi, supravegheam rafturile şi aranjam cărţile, le îngrijeam”. Renunță la profesia de librar pentru a pleca la Viena ca bursier Herder. Hurezeanu spune că vedea Viena ca pe ”o sumă de Sibiuri cu străzi căptuşite doar de palate Brukenthal, de o parte şi de alta”. La finalul bursei, pleacă la München, unde traversează cei mai importanți 10 ani din cariera sa, devenind una dintre emblemele sonore ale Europei Libere, luptând cu idei și cuvinte împotriva regimului care ținea captivă România.

Indiferent de pupitrul de la care vorbește, ideile sale sunt mereu clare, percutante și penetrante. Așa se face că în 2015 e numit Ambasador al României în Germania, iar în 2021, Ambasador al României în Austria. Un om de cultură de talia lui Emil Hurezeanu e o ”rara avis” nu doar pe teritoriul Sibiului, ci pe întreg teritoriul României.

 

CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută