Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/10/2022
Viața Orașului

Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului Share Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului


În ultima vreme s-a vorbit frecvent despre sit-ul industrial al fostei platforme a fabricii Independența și proiectul ambițios de regenerare a celor peste 8 hectare de teren situate în imediata apropiere a zonei centrale a Sibiului. Dar până să se aducă în discuție reintegrarea terenului în viața comunității și deci dispariția fostei platforme industriale, fabrica Independența Sibiu a scris un capitol important în istoria orașului.

Independența, așa cum o cunoaștem cu toții astăzi, a fost înființată în 1875 de către maistrul forjor Andreas Rieger. Rieger s-a născut în 1839 la Apoldu de Sus, a studiat științele tehnice la Praga, iar la nici 30 de ani și-a transformat casa din strada Rosen Anger 20, astăzi Târgul Peştelui, în atelier de forje. Aici a început prin a produce potcoave şi a repara unelte şi maşini agricole simple. În paralel cu aceste activități, el comercializa maşini agricole preluate de la o firmă din Augsburg, unde a lucrat în perioada în care şi-a făcut turneul de ucenic. Curând i-a venit ideea că ar fi mai profitabil să fabrice chiar el aceste mașini. Numele ales de Andreas Rieger pentru întreprinderea sa a fost acela de ”Prima fabrică ardeleană de maşini agricole şi turnătorie de fier”. Calitatea şi competitivitatea produselor Rieger au fost recunoscute de târgurile din ţară şi străinătate. Fabrica a fost condusă de trei generații de membri ai familiei Rieger: Andreas, fiul său Richard și nepotul Hanspaul. Odată cu naționalizarea din 1948, i-a fost schimbat și numele în ”Uzinele Independența”, rămas până în zilele noastre.

 

Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului

 

O altă amintire a activității lui Rieger sunt vechile capace de canal ce au împânzit Sibiul în perioada 1907 – 1911, dar care au fost schimbate, majoritatea după Revoluţie. Andreas a murit în 1918, însă fabrica pe care acesta a construit-o a dăinuit până în zilele noastre, fiind simbolul industriei sibiene. Alături de elita vremii, Rieger a readus Sibiul în linia principală a evoluţiei culturale şi economice.

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

 

CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută