Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/06/2023
Viața Orașului

Sibieni celebri #14 – Ion Besoiu: sibianul care s-a visat marinar și a cunoscut faima în rolul unui căpitan de vas

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #14 – Ion Besoiu: sibianul care s-a visat marinar și a cunoscut faima în rolul unui căpitan de vas Share Sibieni celebri #14 – Ion Besoiu: sibianul care s-a visat marinar și a cunoscut faima în rolul unui căpitan de vas


Actorul sibian care a făcut roluri remarcabile în peste 120 de filme și spectacole de teatru și a condus teatrul Bulandra mai bine de un deceniu, nu s-a văzut dintotdeauna pe scenă. Ion Besoiu s-a născut în 1931, la Sibiu, unde a studiat la Liceul ”Gheorghe Lazăr” și Conservatorul de muzică şi artă dramatică ”Timotei Popovici”. În tinerețe se visa marinar și profesor de limba română, iar la Conservator a ajuns mai mult din dorința de a-și corecta dicția. Însă, întâlnirea cu Radu Stanca avea să-i schimbe destinul și visele.

Sibieni celebri #14 - Ion Besoiu: sibianul care s-a visat marinar și a cunoscut faima în rolul unui căpitan de vas

În 1949 a debutat pe scena teatrului sibian. A jucat timp de 16 ani în orașul său natal. A fost distribuit în spectacole precum ”O scrisoare pierdută” – celebrul spectacol realizat în alb și negru de Radu Stanca, ”Intrigă și iubire”, ”Lupii”, ”Trei surori” sau ”Ultimul tren”. Tot la Sibiu și-a descoperit și latura regizorală și a pus în scenă câteva spectacole: ”Peste 20 de ani”, ”Un musafir picat din cer” și ”Zboară cocorii”. Adevărata recunoaștere vine o dată cu mutarea sa la București, la Teatrul Bulandra. Aici lucrează cu marii regizori ai vremii, precum Liviu Ciulei, Alexa Visarion, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Lucian Pintilie. Visul său din copilărie de a fi marinar se împlinește în 1977, atunci când îl joacă pe căpitanul Anton Lupan în serialul ”Toate pânzele sus”, considerat cel mai cunoscut rol al său. Serialul a avut o distribuție stelară și un succes fără precedent. Cele 12 episoade au fost difuzate la TVR și s-au bucurat de un real interes din partea publicului.

În ultima parte a vieții a primit numeroase premii pentru aportul considerabil pe care l-a avut asupra artei teatrale românești: a primit, printre altele, titlul de Cetățean de onoare al orașului Sibiu, Ordinul Național ”Steaua României” în grad de cavaler, Premiul de excelență al Cinematografiei Române, câte un premiu UNITER și GOPO pentru întreaga activitate.

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

 


CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000

Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni

Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului

Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută