Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/08/2022
Viața Orașului

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi Share Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi


Poate vă întrebați cum a ajuns un sibian născut la Săliște să-i ceară Basarabia înapoi lui Hrușciov, urmașul lui Stalin la conducerea URSS. Povestea este lungă și începe în 1883 când, la Săliște, se naște Onisifor Ghibu. După ce studiile l-au purtat prin Sibiu, Brașov, București, Strasbourg și Jena, Onisifor s-a întors la Sibiu unde a ocupat funcțiile de profesor la Institutul Teologic din Sibiu și inspector școlar general pentru școlile confesionale ortodoxe, pe care s-a străduit să le ridice la nivelul celor greco-catolice sau lutherane din Transilvania.

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Izbucnirea Primului Război Mondial îl găsește pe Onisifor refugiat în România, susținând intrarea României în război alături de Antanta pentru eliberarea Transilvaniei. Drept urmare, Curtea Militară Maghiară din Cluj l-a condamnat la moarte. În acest context, sibianul Onisifor ajunge în 1916 la Iași, iar un an mai târziu la Chișinău, unde îi încurajează pe liderii românilor basarabeni să militeze pentru Unire. În perioada petrecută la Chișinău a început să organizeze învățământul în limba română, a fost un promotor pentru organizarea basarabenilor în Partidul Național Moldovenesc, a tipărit primul ziar cu litere latine din Chișinău. După constituirea României Mari, Onisifor Ghibu devine membru al Academiei Române și are un rol esențial în procesul de reformare a învățământului românesc.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a susținut eliberarea Basarabiei de sub ocupație rusească, iar în 1956 i-a adresat lui Hrușciov un memoriu prin care îi cerea acestuia să retrocedeze Basarabia României prin retragerea de urgență a trupelor sovietice introduse în 1940 prin ”minciună, fraudă și teroare”. După acest episod, Onisifor a fost arestat și trimis la închisoarea de la Făgăraș. După eliberare a ajuns la Sibiu, unde a locuit până la moartea sa, în 1972. Onisifor Ghibu e considerat a fi unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai Generației Unirii.

 

CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută