Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/06/2023
Viața Orașului

Sibieni celebri #13 – Constantin Chiriac: a reinventat o artă care există de milenii și un oraș vechi de secole

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #13 – Constantin Chiriac: a reinventat o artă care există de milenii și un oraș vechi de secole Share Sibieni celebri #13 – Constantin Chiriac: a reinventat o artă care există de milenii și un oraș vechi de secole


Chiar dacă s-a născut la Prisăcani, în județul Iași, puține personalități locale au pătruns atât de adânc în fibra culturii sibiene precum Constantin Chiriac. S-a mutat la Sibiu imediat după ce a absolvit în 1980 ca șef de promoție Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” din București. Atunci vedea șederea sa la Sibiu ca fiind provizorie, însă astăzi se împlinesc mai bine de patru decenii de când Sibiul este ”acasă” pentru Constantin Chiriac.

 

Sibieni celebri #13 – Constantin Chiriac: a reinventat o artă care există de milenii și un oraș vechi de secole

 

Actor, manager cultural și artist vizionar, Constantin Chiriac a reușit prin întreaga sa activitate să lege artele spectacolului de numele orașului Sibiu. Abilitatea sa de a reinventa o artă care există de milenii se întrevede pentru prima dată în 1993, când înființează Festivalul Național Studențesc de Teatru. La scurt timp însă, își propune să transforme acest festival studențesc într-unul de artele spectacolului de talie internațională, cu evenimente în săli, în spații non-convenționale, pe stradă. Așa a luat naștere Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, care în zilele noastre nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind cunoscut și apreciat în toată lumea. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea ”Lucian Blaga” – Departamentul de Artă Teatrală, la a cărui înființare a contribuit activ. Din anul 2000 până în prezent, deține funcția de director al Teatrului Național ”Radu Stanca”, unul dintre cele mai dinamice și atractive teatre din România. Ca actor are peste 70 de roluri la activ, iar dragostea sa pentru cultura românească s-a manifestat prin susținerea a zeci de recitaluri de poezie în întreaga lume.

Constantin Chiriac este unul dintre puținii oameni care a avut viziunea că o viață culturală prosperă în sincron perfect cu ceea ce se întâmplă în restul lumii are puterea de a reinventa un oraș conservator vechi de peste opt secole, care părea mai degrabă sortit înghețării.

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

 


CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000

Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni

Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului

Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.