Sculptura lui Gheorghe Lazăr tronează în Piața Mare, punctul zero al Sibiului, iar un bust al acestuia e amplasat în Parcul Astra, semne clare că personalitatea sa a fost una marcantă pentru istoria noastră.
Născut la Avrig în 1779, într-o familie de țărani înstăriți, a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal, care i-a remarcat imediat interesul pentru studiu și l-a sprijinit în acest proces. A urmat Școala Primară din Avrig, Gimnaziul Piariştilor din Cluj, Colegiul Iezuit din Sibiu – astăzi Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, iar studiile universitare și le-a definitivat la Viena.
Timp de patru ani, între 1811 și 1815, a fost profesor la o şcoală elementară de teologie din Sibiu, aflată într-o clădire care se regăsește și astăzi pe strada Reconstrucției. A încercat să tipărească unele lucrări cu caracter educativ, dar a fost împiedicat. Ca urmare a mai multor nedreptăţi care i s-au făcut, inclusiv evacuarea din locuinţa primită în cadrul şcolii, pleacă în Ţara Românească.
În această perioadă, Gheorghe Lazăr începe să lucreze la un plan de organizare a şcolii româneşti, de la şcoala primară până la învăţământul universitar, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă. Divanul ţării a discutat acest plan timp de aproape trei luni, iar la data de 6 martie 1818 l-a aprobat. La nici trei săptămâni distanță, acesta și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul Bucureștiului, la Sfântul Sava, elevii săi fiind, pentru început, băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, în timp ce copiii boierilor frecventau în continuare școala grecească.
A demonstrat că limba română poate fi folosită pentru a transmite cunoştinţe de bază, cunoştinţe inginereşti, dar şi cunoştinţe de filosofie, disciplină considerată, la vremea respectivă, piatra de încercare a unei limbi superioare care poate fi folosită în învăţământul universitar. În ciuda faptului că a murit la doar 44 de ani, aportul său la modernizarea învăţământului românesc a fost decisiv.
TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN
CITEȘTE ȘI:
Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000
Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni
Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului
Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu
Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase
Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”