Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/03/2024
Viața Orașului / Sibieni Celebri

Sibieni celebri #21 – Albert Huet: sibianul care dă numele celei mai vechi piețe medievale a orașului

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Sibieni celebri #21 – Albert Huet: sibianul care dă numele celei mai vechi piețe medievale a orașului Share Sibieni celebri #21 – Albert Huet: sibianul care dă numele celei mai vechi piețe medievale a orașului


Piața Huet, inima vechii cetăți medievale, s-a format pe traseul primei incinte fortificate a burgului, fiind un nod de legătură între Orașul de Sus și cel de Jos.

Actualul nume l-a primit în 1872, dar între 1947 și 1989, comuniștii i-au schimbat numele în Piața Grivița. Cine a fost însă Albert Huet, cel după care a primit această piață numele?

Albert Huet

Albert Huet s-a născut în 1537, într-o veche familie săsească din Sibiu. A studiat la școala din curtea Bisericii Evanghelice, Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” de astăzi, apoi la Viena și la Praga. După studii se reîntoarce la Sibiu unde se va implica în politica locală şi în cea transilvăneană.

A fost pe rând: consilier de oraș, conte și prinț al sașilor. La vârsta de 50 de ani redactează un nou statut al oraşului, prin acesta stabilindu-se dreptul exclusiv al saşilor de a deţine propretăţi sau terenuri în cetate, drept ce se va menţine până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Notorietatea sa a avut de câștigat datorită faptului că s-a implicat activ în reorganizarea breslelor sibiene și a sistemului de învățământ, în mutarea bibliotecii orașului în administrarea Gimnaziului și în montarea primei fântâni din Piața Mare.

La fel de activ a fost și pe plan militar: a contribuit la fortificarea cetății, la refacerea Turnului Sfatului, la construirea bastioanelor Turnul Poarta Cisnădiei și Turnul Poarta Ocnei, ambele demolate la aproape trei secole distanță. A murit în 1607, fiind înmormântat în interiorul Bisericii Luterane ce tronează în piața care astăzi îi poartă numele.

În prezent, Piața Huet e un loc de atracție pentru turiști datorită patrimoniului arhitectural bogat, dar și pentru sibieni pentru că piața găzduiește terase, festivaluri, târguri și numeroase locuri de relaxare.

Cea mai veche piață medievală a orașului a fost redată în totalitate pietonilor în urmă cu cinci ani, fapt care i-a schimbat definitiv înfățișarea și atmosfera.

TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 5, 1-15 aprilie 2024


CITEȘTE ȘI:

Sibieni celebri #8 – Adrian Ordean: sibianul care și-a pus inima în hiturile anilor ’90-2000

Sibieni celebri #7 – Carl Dörschlag: pictorul care a crescut o generație de artiști transilvăneni

Sibieni celebri #6 – Andreas Rieger: forjorul care a pus umărul la prosperitatea Sibiului

Sibieni celebri #5 – Emil Hurezeanu: de la librar la ambasador, veșnic îndrăgostit de Sibiu

Sibieni celebri #4 – Onisifor Ghibu: sibianul care i-a cerut liderului URSS Hrușciov Basarabia înapoi

Sibieni celebri #3 – Götz Teutsch: violoncelistul sibian care a fermecat-o pe Maria Tănase

Sibieni celebri #2 – Martin Hochmeister: metamorfoza centurii de apărare a Sibiului în spațiu cultural

Sibieni celebri #1 – Radu Stanca: ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută