Meniu Zile și Nopți

GastroMir(ifice)

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Varză murată vs. kimchi

Fermentarea, trend global, aduce inovație culinară de la kimchi la murături. În România, varza murată, neglijată și conservatoare, contrast cu solul bogat și ingrediente de calitate. Bucătăria mediteraneeană și kimchi devin simboluri culinare, în timp ce noi ignorăm potențialul bogat al tradiției noastre culinare, considerând varza murată doar simplă și comună.

de Cosmin Dragomir

Articole scrise de
Cosmin Dragomir.

Cosmin Dragomir

Cosmin Dragomir

COSMIN DRAGOMIR este jurnalist specializat în gastronomie. A înființat gastroart.ro – revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei, editura omonimă care valorifică patrimoniului culinar național. Lucrează la două cărți: Curatorul de zacuscă, publicistică gastronomică și Enciclopedia Universală a Sarmalelor.

Eat & Drink/Recomandari

GastroMir(ifice) | The ducks come from the food trucks

Nu știu din ce motiv, dar de când am început această rubrică de recomandări, am ignorat food truck-urile și vreau să îndrept această greșeală nepremeditată.
Pe gustul nostru/Recomandari

PE GUSTUL NOSTRU | Despre câteva descoperiri gastronomice recente

Descoperiri gastronomice fascinante în România: Bistro Romulus și Leul de aur în București, Corks Cozy Bar pentru degustări fine și uleiul Elida premiat aduc unicitate pe scena culinară.

de Cosmin Dragomir

Eat & Drink/Opinii

CpCC: coaliția pentru clienți conservatori

Oare bucuria gurmandului exploratoriu se reduce doar la bucătării pe care nu le prea cunoaște sau devine și mai satisfăcătoare când descoperă câte un blid neaoș remarcabil?

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

Dunning și Kruger, cei mai cei chefi de pe net

Dunning și Kruger: Internet chefi critici. Efectul Dunning-Kruger în gastronomie. Comentatori rigizi și reglementări culinare.

de Cosmin Dragomir

Gastromirifice/Recomandari

GastroMir(ifice) | Cosmin Dragomir: Mâncare din Țara Soarelui Răsare și de prin vecini

Cosmin Dragomir: Mâncare din Țara Soarelui Răsare și de prin vecini
Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Balcani vs. România, războiul pe țuici: 1-0

Cosmin Dragomir argumentează de ce Balcani Vs. România e 1-0 meciul pe țuici și cum Rakija connecting people

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Recomandari

PE GUSTUL NOSTRU | De ce să cumpărați antologia de ZĂMURI a lui Mircea Groza

ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni) Mircea Groza aduce o contribuție majoră la descoperirea unei identități gastronomice naționale.

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Odă mămăligii – varianta unui istoric european

Odă mămăligii – varianta unui istoric european. Alex Drace-Francis este profesor asociat de istorie literară și culturală a Europei moderne la Univeristatea din Amsterdam, iar în toamna anului trecut a lansat volumul: “The Making of Mămăligă: Transimperial Recipes for a Romanian National Dish”.

de Cosmin Dragomir

Eat & Drink/Recomandari

Chiftele, dragele noastre chiftele

Episodul de astăzi este centrat pe două mâncăruri tradiționale românești: chiftele și ciorba de burtă. Dacă în cazul primelor putem discuta interminabil despre formă, conținut, sosuri ș.a.m.d. la ciorba de burtă treaba e simplă: o iubești sau nu și nu e la îndemâna tuturor să o pregătească exact cum trebuie.
Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Chiar nu îmi pasă dacă România iese prost

Cosmin Dragomir în tur gastronomic prin vecini, curios despre cum o să iasă România

de Cosmin Dragomir

Eat & Drink/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Și burta de vită se plictisește doar de ciorbă

Burta de vită era la îndemână și frecventă în târgurile mari, locuri de sacrificiu, devenite ulterior abatoare. Pe lângă aceste zone specializate, breasla măcelarilor a dezvoltat și o altă industrie: cea a zahanalelor (zalhanale pe vremuri) cu grătar cu fleici și organe fripte „la botul calului”.

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

Cosmin Dragomir | PE GUSTUL NOSTRU | O țuică pentru calul meu!

O țuică pentru calul meu! Știți bancul ăla cu ardeleanul care purta căciula pe vârful capului?

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru

Citește și alte articole scrise de Cosmin Dragomir.

Eat & Drink/Recomandari

PE GUSTUL NOSTRU | Curiosul caz al sarmalelor vegetariene/de post

Pentru cei care nu mă știu, repet și aici: studiez, de câțiva ani, sarmalele pe mapamond (istorii, mituri, superstiții, etimologii, tehnici și variațiuni la temă – umpluturi și frunze folosite). Despre originea lor am scris zeci de alte articole, astăzi îmi ridic la fileu o altă dilemă. Sarmalel vegetariene, de post.
Pe gustul nostru/Opinii

Cosmin Dragomir | PE GUSTUL NOSTRU | Degustări carteziene

Fie că vorbim despre vinuri, brânzeturi, mezeluri, țuici, furnici, stridii sau ape, degustările (comparative) ar trebui să ne dumirească în privința unui sistem de referință personal și, eventual, profesional.

Zile și Nopți