Meniu Zile și Nopți

GastroMir(ifice)

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Cum să supralegiferăm gastronomia

Cum să supralegiferăm gastronomia: în aprilie anul trecut, mai mulți deputați au depus un proiect pentru modificarea legii nr. 79/2019, mai precis amendează un articol din legea Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, care a pornit de la o inițiativă a jurnalistului Cezar Ioan, chefului Nico Lontras și subsemnatului.

de Cosmin Dragomir

Articole scrise de
Cosmin Dragomir.

Picture of Cosmin Dragomir

Cosmin Dragomir

COSMIN DRAGOMIR este jurnalist specializat în gastronomie. A înființat gastroart.ro – revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei, editura omonimă care valorifică patrimoniului culinar național. Lucrează la două cărți: Curatorul de zacuscă, publicistică gastronomică și Enciclopedia Universală a Sarmalelor.

Eat & Drink/Recomandari

GastroMir(ifice) | The ducks come from the food trucks

Nu știu din ce motiv, dar de când am început această rubrică de recomandări, am ignorat food truck-urile și vreau să îndrept această greșeală nepremeditată.
Eat & Drink/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Două noi exponate pentru Muzeul Sarmalelor. Postfață la volumul “Sarmale și serotonină”

Postfață la volumul "Sarmale și serotonină", despre un mainstream gastro-cultural de Camelia Burghele, editura GastroArt 2025. Muzeul Sarmalelor

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Vintilă Mihăilescu și mâncarea românească

Am ales pentru articolul de luna aceasta să citez câteva paragrafe dintr-un interviu realizat în 2017 cu regretatul profesor Vintilă Mihăilescu.

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Trenduri gastronomice de urmărit în 2025

Trenduri gastronomice de urmărit în 2025: nu sunt multe surprize pentru că, de obicei, tendințele nu apar peste noapte. Luxul pare să devină și mai opulent și să se îndepărteze de zona accesibilă a clasei medii, iar generațiile tinere se regăsesc în tot felul de băuturi fără alcool.

de Cosmin Dragomir

Gastromirifice/Recomandari

GastroMir(ifice) | Cosmin Dragomir: Mâncare din Țara Soarelui Răsare și de prin vecini

Cosmin Dragomir: Mâncare din Țara Soarelui Răsare și de prin vecini
Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Exemplul gastronomic craiovean: fă rai din ce ai

Craiova, metropolă gastronomică est europeană este un proiect comunitar prin care elevii de la Liceul de Industrie Alimentară Craiova împreună cu chefii din 11 restaurante din oraș și cu ajutorul unor specialiști români și străini gătesc pentru oaspeți preparate emblematice din 11 țări europene + mâncare cu specific oltenesc.

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | COSMIN DRAGOMIR: Mâncarea de sub cazanul de pălincă

Mâncarea de sub cazanul de pălincă | Sunt sigur că întreg procesul poate fi o atracție turistică în sine și cred că astfel de experiențe vor fi căutate de turiști. Ar trebui însă și să le promovăm și să le protejăm. 

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

COSMIN DRAGOMIR | PE GUSTUL NOSTRU | Muzeul Sarmalelor – 2025

MUZEUL SARMALELOR - Cred că un muzeu al sarmalelor - UNIC ÎN LUME - poate deveni o atracție în sine. Se va autofinanța (sper) nu din vânzarea de bilete, ci dintr-un bussines corelat de livrare de sarmale (diferite rețete din România și lume, pe care le schimbăm periodic). 70% din strategie și planul de afaceri e făcut.

de Cosmin Dragomir

Eat & Drink/Recomandari

Chiftele, dragele noastre chiftele

Episodul de astăzi este centrat pe două mâncăruri tradiționale românești: chiftele și ciorba de burtă. Dacă în cazul primelor putem discuta interminabil despre formă, conținut, sosuri ș.a.m.d. la ciorba de burtă treaba e simplă: o iubești sau nu și nu e la îndemâna tuturor să o pregătească exact cum trebuie.
Eat & Drink/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Noua Ospitalitate Românească

Noua Ospitalitate Românească: la începutul lunii august m-am plimbat câteva zile prin țară. ghidat de România Atractivă (romania-atractiva.ro, dar și excelenta aplicație de mobil).

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Dar pe turiști i-am întrebat ce mâncăruri tradiționale le plac?

Mâncăruri tradiționale | Despre identitate gastronomică românească și potențialul turistic pe care îl avem din punct de vedere culinar.

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Nu mai există gastronomii mici

Cosmin Dragomir se întreabă dacă: Am reuși să ne tranformăm prin investiții și metode de PR gastronomia într-un Graal culinar, într-o Europă mai puțin descoperită și care are multe de oferit?

de Cosmin Dragomir

Pe gustul nostru

Citește și alte articole scrise de Cosmin Dragomir.

Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Managementul voluntar al dezamăgirii

Managementul voluntar al dezamăgirii | Am avut ocazia, în ultimii ani, să plec mult din țară și, de fiecare dată când am anunțat sau mi-am dat check-in pe undeva prin lume, un alai de prieteni bine intenționați m-au avertizat să evit anumite zone și/sau restaurante pe care le-au catalogat ca fiind tourist trap. Adică, acolo ar fi mâncare proastă și prețuri exorbitante.
Pe gustul nostru/Opinii

PE GUSTUL NOSTRU | Brânzăresele fără dubii

Brânzăresele fără dubii: pe la finalul toamnei am participat la un eveniment organizat de Caiete de Rețete în piața Astra din Brașov unde am avut ocazia să stau de vorbă cu câțiva dintre producătorii care-și vând marfa la tarabe. Cel mai mult am discutat cu trei doamne din hala de lactate: trei brânzărese.

Zile și Nopți

Caută