Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/12/2022
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului / Jurnal de bucureștean

Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022 Share Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022


Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului

Dintre spectacolele văzute în 2022, am ales zece, după un criteriu repudiat de teatrologi: pur și simplu m-au impresionat, se pune?

Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022 - Faust TNRS
Faust TNRS, foto Sebastian Marcovici

„Faust” – TNRS

Copleșitorul spectacol „Faust” de Silviu Purcărete e cel mai valoros produs cultural al României moderne, euro-atlantice. Aduce pe scenă, grație unui regizor bucureștean prin născare și simțire, tot ce are mai valoros provincia în materie de artă performativă. Ofelia Popii – Miklós Bács e o întâlnire scenică istorică a teatrului românesc contemporan.

 

Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022 - Creatorul de teatru
Creatorul de teatru, TNB. Foto: Florin Ghioca

Creatorul de teatru” – TNB

Iureș și Dabija aduc la cel mai mare teatru de stat un mare spectacol al teatrului underground din România, iar sângeretele care se face în fiecare marți în Utzbach-ul uitat de Dumnezeu și-a păstrat o savoare uluitoare.

 

Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022 - Tatăl Teatrul Bulandra
Tatăl, Teatrul Bulandra, foto Cosmin Ardeleanu

„Tatăl” – Bulandra

Via, hipnotica sa prezență pe scenă e mărturia artistică a faptului că Regele nu moare și că Victor Rebengiuc e Old Vic, Tatăl teatrului nostru.

 

Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022
MASS-Sursa-UnTeatru

„Mass” – unteatru

„Mass” e o meditație despre pierdere, durere, furie, acceptare. Punerea în scenă a unui text american de către doi exponenți remarcabili ai teatrului independent din România ne arată că poți merge înainte fără să ai toate răspunsurile și explicațiile.

 

„Clara Haskil, Preludiu și Fugă” – FITS

Grație transfigurării artistice a Laetitiei Casta, a unei montări occidentale moderne, de o simplitate dezvăluind clasa și rafinamentul teatrului contemporan, am putut descoperi o Clara Haskil vulnerabilă, modestă, uimită de prețuirea de care avea să se bucure evreica provenită din București.

 

Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022
Băieții de zinc, Sursa Teatrul Bulandra

„Băieții de zinc” – Bulandra

Înalta împlinire artistică, înnobilând stagiunea de la Bulandra cu o montare de istorie contemporană realizată impecabil, e cea mai fidelă punere în scenă a grozăviilor războiului.

 

Cei drepți - Decembrie
Cei Drepți, TNB, Foto M. Donici

„Cei drepți” – TNB

Adaptare și regie impecabile ale lui Mihai Măniuțiu, într-un decor de o frumusețe care-ți taie respirația (Adrian Damian). La punerea în scenă a unor idei filosofice își dau concursul prestații actoricești remarcabile (Marius Manole, Raluca Aprodu) și un strop prea remarcabile (Maia Morgenstern, Marius Bodochi).

 

MAȘINĂRIA. Musicalul.
Masinaria Musicalul TNB, foto Florin Ghioca

„Mașinăria” – TNB

Spectacolul „Mașinăria. Musicalul”, creat la Sala Studio a TNB de regizorul Alexander Hausvater, e cea mai fericită întâlnire dintre text și muzică de pe scena vreunui teatru românesc în această stagiune. E și cel mai american spectacol, cu o mizanscenă de Broadway, un musical rotund.

 

Horia Ghibuțiu | Top 10 spectacole de teatru ale anului 2022
Azilul de noapte, Sursa Teatrul Bulandra

„Azilul de noapte” – Bulandra

Cornel Scripcaru, Marian Râlea, Adrian Nicolae, Andi Vasluianu, Lucian Ifrim, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Marius Chivu și Maria Veronica Vârlan ne conving nu doar că tot ce spun e adevărat, ci o fac și când tac. Dacă nu era atât de lungit, „Azilul de noapte” ar fi fost un triumf.

 

MIhaela Velicu
DUAL, un performance despre prietenie (regia – Leta Popescu, Teatrelli) Foto Adi Bulboaca

„Dual, un performance despre prietenie” – Teatrelli

Încurajez cât pot teatrul tânăr, așa că recomand acest performance non-verbal captivant de urmărit, deși greu de privit! Concept – Leta Popescu, Bogdan Spătaru, Florin Fieroiu, performeri – George Albert Costea, Mihaela Velicu, Vlad Udrescu.

Text de Horia Ghibuțiu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută