Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/12/2022
Eat & Drink / Pe gustul nostru

Cosmin Dragomir | PE GUSTUL NOSTRU | Crăciunul sau Catedrala Îmbuibării Pântecului

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii Cosmin Dragomir | PE GUSTUL NOSTRU | Crăciunul sau Catedrala Îmbuibării Pântecului Share Cosmin Dragomir | PE GUSTUL NOSTRU | Crăciunul sau Catedrala Îmbuibării Pântecului
Cosmin Dragomir Crăciunul-sau-Catedrala-Îmbuibării-Pântecului-Cosmin-Dragomir


Cosmin Dragomir (Pe gustul nostru): Crăciunul sau Catedrala Îmbuibării Pântecului

”Iarna și-a intrat în drepturi”, „Iadul alb”, „Supermarketurile, luate cu asalt” ș.a.m.d. sunt acele clișee care ne zgârâie pe creier de fiecare dată când le reauzim articulate de buzele reporterului de teren trimis în mijlocul viscolului pe autostradă sau rostite cu emfază de un cititor de prompter.

Dar folosirea frecventă a unor formulări clasice este inofensivă.

E mult mai înfricoșător faptul că în fiecare an, Moș Crăciun aduce cu el cadouri, bucurie și cozi la UPU, cauzate de dereglări digestive. Că an de an pe 25, 26, 27 decembrie și 2 ianuarie, îmbuibarea și toxiinfecțiile alimentare au loc în prime-time. Statistica le transformă în știre. Am fost îngrozit să văd aceste reportaje chiar și în ultimii doi ani, când spitalele abia făceau față valurilor de pacienți cu COVID.

Cred că ar trebui să lucrăm nițel și la tradiții și superstiții.

Lăsați strugurii de pus pe masa de Revelion care ar aduce bunăstare în noul an, pare mai de bun simț ca în pocnetul artificiilor și clinchetul flutelor cu șampanie să inaugurăm 2023-ul și cu un Colebil sau Triferment. Sau doar să pricepem că vin alte 365 de ocazii și că nu au intrat zilele-n sac.

O altă superstiție se referă la prezența peștelui în meniul de Revelion. Dincolo de conotațiile magice ale mâncatului de pește la masa dintre ani, această credință pare mult mai utilitară. Peștele are carnea mai light și e considerabil mult mai acceptabil de stomacul asediat de grăsimile tradiționale ale meselor de sărbători.

Este normal să ne măsurăm bunăstarea în cantitatea și numărul diferit al felurilor de mâncare burdușite în frigider și pe balcon.

Mâncarea cu fală a fost, dintotdeauna, un indicator social. Dar prezentul ar trebui să fie ceva mai ponderat, să fie dedicat evitării risipei alimentare. Ba, acest final de an este ceva mai complicat decât altele: avem război, criză energetică, inflație mare, recesiune economică, facturi mai mari la gaze, la combustibil și în orice hypermarket.

Pe 26 decembrie, carnea de porc și șoriciul sunt mai ieftine decât pe 23.

Prea puțini dintre noi obișnuim sau avem ocazia să tăiem porc. Prin urmare, îl achiziționăm din retail. Congelarea hălcilor de carne reprezintă o necesitate pentru câțiva. Restul ne putem lua carne proaspătă oricând. Te duci la piață, la magazinul de la colț sau chemi un curier. Este chiar mult mai gustoasă decât cea decongelată. Găsim, astăzi, portocale și în iunie, darămite de Bobotează. Stocurile sunt extrem de utile pentru eventuale calamități, dar acelea nu se țin în congelator pentru că devin inutile.

Apropo, mai aveți drojdie de acum doi ani? Poate a expirat…

Sărbătorile pot fi la fel de gustoase și fără excese. Și e preferabil să te uiți a mia oară la Singur Acasă sau Greu de ucis împreună cu familia, nu la toxiinfecția domnului Lăzărescu pe viu, de pe scaunul de la Urgențe.

Text de Cosmin Dragomir

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută