Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/07/2023
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Balcani vs. România, războiul pe țuici: 1-0

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Balcani vs. România, războiul pe țuici: 1-0 Share PE GUSTUL NOSTRU | Balcani vs. România, războiul pe țuici: 1-0
Balcani-vs-romania-razboiul-pe-tuici-Rakia-Kosovo


Balcani vs. România, războiul pe țuici: 1-0

Pe la începutul anului publicam, tot la această rubrică, un articol intitulat O țuică pentru calul meu, în care scriam despre extrem de frecventele mele contacte cu tot felul de distilate tradiționale din diferite țări și cum știu ei să și le promoveze.

Trebuie să recunosc că nimic nu mă pregătise pentru ceea ce a urmat.

Ficatul meu nu ar trebui să citească acest text.

Rakija connecting people

“Rakija connecting people” este mesajul de pe tricoul cumpărat din Mostar, un oraș din nordul Herțegovinei.

Tricoul, cu pastișa după sloganul Nokia, mi-a adus aminte de un altul, la care am ținut mult, făcut după o idee a scriitorilor lui Vasile Leac sau Cătălin Lazurca: Noica collecting people.

În fine, divaghez.

Rakija tasting | Mostar

Cu doar câteva zeci de metri înainte de taraba de la care mi l-am cumpărat, observasem în vitrina unui wine bar un anunț extrem de tentant, scris cu autocolant: rakija tasting. Bănuiesc că ați intuit cu toții că rakija e rachia/răchie adică țuici, palinci și alte distilate.

În Belgrad mai fusesem în februarie și două lucruri m-au frapat: numărul de librării și consumul de pălinci.

La întoarcerea din Bosnia și Herțegovina am oprit pentru o noapte în Belgrad și ne-am cazat într-un cartier destul de departe de centru, într-un apartament cam insalubru, fix peste drum de un rakija bar. O locantă curățică, de cartier, cu două tipuri de sucuri, un sort de bere draft sau sticlă și multe pălinci. În Belgrad mai fusesem în februarie și două lucruri m-au frapat: numărul de librării și consumul de pălinci.

Pe cea mai cunoscută pietonală cu restaurante, în fața acestora am găsit standuri dichisite cu zeci de pahărele care te îmbiau. Erau turnate din recipiente cu canea, în rame de lemn, cu țoiuri aliniate ca la armată. Cam câte șase feluri de pălinci și lichioruri.

Au același preț ca al altor băuturi alcoolice tari, deci nu e vorba de preț.

Balcani-vs-romania-rakija-raki-or-rakia

Am înțeles că e un obicei să te duci trotilat la club după câteva astfel de shoturi.

Știu, am practicat treaba asta, se practică și acum. Doar că la noi n-o să vezi shoterie cu țuici. Ba, chiar riști să îndepărtezi posibile partenere de dans cu damful greu, de „țăran necizelat”.

Cam așa e văzută țuica pe la noi, mai mult o băutură de babalâci, de birt din colțul uliței, în contradicție flagrantă cu Nuba sau Fratteli.

Am aflat că, totuși, pare că remediem nițel din handicapul de imagine și că tinerii au început să o mai consume.

Nu încurajez aici consumul de alcool, cel puțin nu în cantități care să ne facă rău, dar cred că o schimbare a preferințelor ne-ar fi benefică, nouă ca întreg.

Într-o țară cu o climă perfectă pentru prune, mere, struguri, gutui, piersici etc., parcă e și păcat să fim buni doar la gemuri și dulcețuri.

Dar pentru asta e nevoie de o mică resetare de mentalitate sau de o promovare smart a acestor băuturi. Și poate o prezență ceva mai vizibilă a miniaturilor la raft, așa cum am văzut eu în multe țări.

În acest caz, plagiatul nu e de rău.

Tetx de Cosmin Dragomir | Pe gustul nostru | Opinii | Eat & Drink

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută