Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/12/2024
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Exemplul gastronomic craiovean: fă rai din ce ai

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Exemplul gastronomic craiovean: fă rai din ce ai Share PE GUSTUL NOSTRU | Exemplul gastronomic craiovean: fă rai din ce ai
exemplul gastronomic craiovean


Exemplul gastronomic craiovean: fă rai din ce ai

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Craiova, din punct de vedere gastronomic (dar nu numai, vezi și Târgul de Crăciun listat ca unul dintre cele mai frumoase din Europa) este un exemplu de bună practică și de colaborare între autorități și HoReCa.

Citește și:

Craiova, metropolă gastronomică est europeană este un proiect comunitar prin care elevii de la Liceul de Industrie Alimentară Craiova împreună cu chefii din 11 restaurante din oraș și cu ajutorul unor specialiști români și străini gătesc pentru oaspeți preparate emblematice din 11 țări europene + mâncare cu specific oltenesc.

Proiectul este susținut de Primăria Craiova și Consiliul Local și e implementat cu ajutorul cu Asociației „Curaj Înainte” – cea care administrează platforma de cercetare și promovare WeAreRomania.com / You Are Welcome.

Ideea e simplă: 11 restaurante au adoptat câte un meniu cu preparate tradiționale din 11 țări.

exemplul gastronomic craiovean

Vorbim de specific diferit față de cel clasic al localului. De exemplu, un restaurant mediteraneean gătește câteva preparate poloneze, iar la Hotel Ramada găsești un meniu cu specific georgian.

Preparatele au fost alese după consultări cu chefi din țările „adoptate”, iar elevii au beneficiat, pe lângă practica din bucătărie, de o serie de workshopuri și demo-cookinguri cu experți români și străini.

În paralel, la începutul lunii a avut loc un târg-festival gastronomic, o ediție regională de Congres de Gastronomie și Vin cu dezbateri de profil, masterclasuri, degustări și conferințe ținute de unele dintre cele mai relevante asociații din domeniu.

Este o inițiativă fără precedent care e menită să ofere know-how enorm pentru viitorii bucătari, dar și o ofertă culinară inedită și complexă turiștilor, mai ales celor care vin la târgul de Crăciun.

Cele 11 restaurante incluse în program vor pregăti și prezenta pe timp îndelungat, în afară de meniurile proprii obișnuite, preparate culinare și băuturi tipice din câte o țară-oaspete a proiectului: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria.

exemplul gastronomic craiovean
Ouăle turcești – Le poți gusta la Artizan 35, Craiova

 

exemplul gastronomic craiovean
Bucătăria din Republica Moldova, la Nobel Cuisine, Craiova

 

exemplul gastronomic craiovean
Pljeskavica – regele grătarelor balcanice! la Steso Restaurant Craiova

 

exemplul gastronomic craiovean bucataria croata
Bucătăria croată – Șnițelul Zagreb – gustul rafinat al bucătăriei croate! la Iberico, Craiova

Promovarea proiectului se face pe două paliere: comunicare pentru întreg conceptul, dar și focusată pe fiecare restaurant sau eveniment în parte.

Scriam de curând, tot în această rubrică, despre Noua Ospitalitate Românească. Acesta e un exemplu, ba chiar unul diferențiator față de altfel de acțiuni de promovare a gastronomiilor.

România, una dintre cele mai mari țări din această parte a lumii, prin Craiova, devine catalizator și agregator de gastronomii zonale.

Cred că e timpul să ne evidențiem prin astfel de acțiuni care, în timp, construiesc un brand de țară puternic și evidențiază nu doar multiculturalismul, ci și celebra ospitalitate cu care ne tot mândrim de ceva vreme.

Text de COSMIN DRAGOMIR | OPINII

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută