Aș vrea să ne aduci o energie proaspătă, însoțită de calm și liniște, plimbări lungi și dese în natură, conștientizări despre răgazurile pe care e musai să ni le luăm, din când în când, ca să ne facem ordine în viață.
De ce calm? De ce conștientizări? De ce răgazuri? Pentru că plutesc în jur graba, rapiditatea, sentimentul ori teama că nu avem timp să facem suficiente lucruri sau să fim pretutindeni. Ce aduc toate acestea cu ele? Agitație, neliniște, anxietate și, cu timpul, probleme mai grave de sănătate.
Ce e de făcut? De găsit echilibrul. Și de trăit by design, nu by default. Sintagma asta mă urmărește de aproape un an, când mi-a mângâiat auzul la Academia de Leadership Urban. De atunci, e cu mine și mă ghidează să-mi trăiesc viața așa cum mi-o construiesc, nu lăsându-o să curgă la voia întâmplării.
Tot la acest capitol intră și lecția învățată despre distincția între managementul energiei și managementul timpului. De cele mai multe ori, ne focusăm doar pe timp, uitând că, pentru a avea timp să facem, ne trebuie în primul rând energie. Citeam, la începutul anului, în „Vindecarea începe când ești pregătit”, de Brianna Wiest, că cel mai important și mai prețios lucru din viață este energia noastră. Nu timpul, ci energia.
Cum o obținem? Putem alege să ne construim zile mai organizate, mai pline de structură și, prin urmare, mai eficiente și mai pline de energie. Avem la dispoziție resurse cu nemiluita, trebuie doar alese atent. Putem consulta specialiști în domeniu ori participa la programe de dezvoltare. Putem discuta cu prieteni care au mai multe cunoștințe decât noi pe un anumit subiect și, bineînțeles, putem afla o sumedenie de lucruri valoroase din cărți.