Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/04/2024
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier, la TNB

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier, la TNB Share PREMIERĂ | „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier, la TNB
Raluca Aprodu (Hedda Gabler)


Premiera „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier, la TNB

Thomas Ostermeier, un superstar al regiei europene de teatru, montează pentru întâia oară un spectacol în România și transpune piesa Hedda Gabler, a lui Henrik Ibsen, considerată reprezentativă pentru dramaturgia secolului XlX, pe scena sălii „Ion Caramitru” a Teatrului Național din București, scenă pe care publicul bucureştean a putut vedea în toamna trecută, în cadrul X-Fest, formidabilul său spectacol O istorie a violenţei, realizat la Schaubühne Theater din Berlin.

Interesant este faptul că Hedda Gabler reprezintă a doua montare a lui Ostermeyer după Ibsen din această stagiune, ţinând cont că la Duke of York’s Theatre din Londra se joacă versiunea sa a piesei clasicului norvegian, Un duşman al poporului, cu Matt Smith în rolul principal.

Thomas Ostermeyer - Hedda Gabler
Thomas Ostermeier, foto Florin Ghioca

Celebru pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier este o figură de prim-plan a teatrului contemporan, director artistic al celebrului teatru berlinez Schaubühne am Lehniner Platz, artist asociat al Festivalului de la Avignon, deţinător al Premiului Europa pentru Noi Realități Teatrale şi creator a peste 50 de spectacole în Germania și în lume.

De altfel, Ostermeier a primit Leul de Aur al Bienalei de la Veneția pentru întreaga sa operă în 2011 şi a fost distins de Ministerul Francez pentru Cultură și Comunicare cu titlul „Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres”.

În Hedda Gabler, care a avut premiera în 1891, Henrik Ibsen aducea o critică virulentă la adresa burgheziei, dar în prezent burghezia nu mai există sub forma unei clase omogene.

Hedda Gabler
Hedda Gabler (repetitii) Foto Florin Ghioca

Cu toate astea, dorințele și temerile burgheze din secolul al XIX-lea se regăsesc într-o formă aproape neschimbată, în mod egal, în toate straturile societății actuale. Teama de declin social a devenit un motiv comun al epocii noastre.

În viziunea lui Thomas Ostermeier, Hedda Tesman (născută Gabler) – interpretată de Raluca Aprodu – este un produs al erei digitale, o femeie obișnuită să obțină exact ceea ce vrea, dar care realizează că există o mare diferență între ceea ce crede ea că își dorește și ceea ce are ea cu adevărat nevoie.

În distribuția stelară a spectacolului Hedda Gabler, a cărei premieră va avea loc pe 13 aprilie 2024, la TNB, alături de Raluca Aprodu se regăsesc actori valoroşi ai Naţionalului bucureştean, precum Richard Bovnoczki, Ana Ciontea, Crina Semciuc, Alexandru Potocean și Marius Manole.

Text de IOAN BIG | TEATRU 

Cover  foto: Raluca Aprodu (Hedda Gabler) – Foto Florin Ghioca 3

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută