Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/12/2023
Eat & Drink / Gurmand

GURMAND | La vremuri noi, bucate noi

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii GURMAND | La vremuri noi, bucate noi Share GURMAND | La vremuri noi, bucate noi
Bucate noi Beyond meat


La vremuri noi, bucate noi

Dacă ați avea pe mesele de sărbători preparate tradiționale, cum ar fi niște savuroși cârnați, însă n-ar fi din carne, ci pe bază de plante?

Din gama produselor pe bază de plante, sunt multe lăudate, însă unul a fost precedat de faima sa: burger-ul Beyond Meat.

Best Vegan Burger

Când l-am înfulecat, nu m-am mirat cât e de popular bunăoară în Marea Britanie, unde are recenzii excelente: „The Independent” i-a dat 10/ 10, iar „Good Housekeeping”, „Which” și „Women’s Health Sports Nutrition” l-au premiat fără ezitare: Best Vegan Burger.

Ceea ce trebuie să știți despre aceste alternative vegetale care au intrat pe piața românească în luna noiembrie a acestui an sunt câteva lucruri simple: fondată în El Segundo, California, în 2009, compania Beyond Meat are produse care oferă același gust și textură precum produsele din carne, dar reprezintă o opțiune mai sănătoasă pentru consumatori și planetă.

În plus, e în spiritul vremurilor: dacă treceți de la carnea de origine animală la proteina plant-based, puteți avea un impact pozitiv asupra a patru aspecte de importanță globală: sănătatea, schimbările climatice, constrângerile legate de resursele naturale și fauna planetei. Asta pentru că, citez din materialele de lansare puse la dispoziția presei, produsele Beyond Meat sunt realizate din ingrediente de înaltă calitate pe bază de plante, fără organisme modificate genetic, fără adaos de hormoni sau antibiotice și cu 0 mg de colesterol pe porție.

Bucate noi Beyond meat

Vă spuneam despre savurosul burger – mi-a adus aminte de zicerea americană „ce merge ca o rață, arată ca o rață și face ca o rață e o rață”.

Așa și Beyond Burger, cu o mică mențiune de final: arată, se gătește și satisface la fel de mult ca un burger din carne de vită, dar e de fapt plant-based. Iar potrivit cercetării Life Cycle Assessement a Universității din Michigan, pentru a produce un burger Beyond Meat, se consumă cu 99% mai puțină apă, cu 90% mai puține emisii de gaze cu efect de seră, cu aproape 50% mai puțină energie și cu 93% mai puțin teren, în comparație cu producția tradițională de carne.

Bucate noi Beyond meat

M-am înfruptat cu preparate din toată gama Beyond Meat: prezentarea, textura, gustul, aromele, aportul proteic te lasă să crezi 100 % că sunt din carne, deși niciun animal n-a avut de suferit pe parcursul procesului.

Beyond Sausage, cârnații plant-based, m-au convins că pot fi consumați fripți și puși în omlete, pe pizza sau lângă un piure de cartofi fără să-i fie cuiva dor de proteina animală. Sau chiftelele Beyond, care conțin un mix italienesc de condimente, cum ar fi busuiocul, salvia sau oregano.

Bucate noi Beyond meat

Bucate noi Beyond meat

Bucate noi Beyond meat

Sunt o opțiune ideală pentru o mare varietate de mâncăruri asezonate cu sos roșu, de la spaghete la pizza, sandviciuri sau supe. Au 16g de proteină vegetală și sunt făcute din ingrediente de calitate bazate pe plante, fără soia, gluten sau colesterol.

Sigur că e important, pe termen lung, să salvez planeta, dar mai tare îmi pasă zi de zi să-mi satisfac poftele. Cu alternativele vegetale izbutesc și una, și alta.

Text de Horia Ghibuțiu | Gurmand

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută