Cosmin Dragomir | Despre câteva descoperiri gastronomice recente
Anul acesta a fost unul al plimbărilor mai ales prin străinătate, dar în zilele în care am rămas la București sau m-am plimbat prin țară am descoperit câteva locuri și povești culinare demne de menționat.


Bistro Romulus
Bistro Romulus din București, de pe strada omonimă, este un local micuț și cochet cu un meniu scurt care îmbină bucătăria franțuzească și cea românească.
În ceea ce privește preparatele autohtone, ele sunt ieșite din linia standardizată a locantelor cu specific tradițional, au accent transilvănean și sunt surprinzătoare: de la ciorba de căprioară la paprikașul cu somn până la deserturile cu mac.
Oferta lor e completată de specialitățile zilei (eu am prins o tocană de burtă excepțională) și de meniul de brunch din weekenduri.


Corks Cozy Bar
Corks Cozy Bar din Centrul Vechi al Capitalei este un wine bar micuț care excelează la capitolul degustări și evenimente gourmet.
Fie că e vorba de vinuri sau evenimente corelate cu industria de profil – spre exemplu, degustarea de pahare (în care înveți cât de mult poate schimba percepția forma paharului), fie că vorbim despre degustări de parizer (asta e chiar ideea mea), de parmezan, de uleiuri de măsline, de brânzeturi ori pălinci, aici e locul unde îți poți îmbogăți masiv cunoștințele gastronomice.


Leul de aur
Leul de aur din Timișoara, din zona Bastionului.
Am tot fost prin Timișoara în ultimul an, în special pentru faptul că orașul este Capitală Europeană a Culturii. Orașul e plin de pizza și burgeri, ba chiar nici pljeskavica (fie ea sârbească, fie bănățeană) bună nu găsești în prea multe locuri. Leul de aur este un restaurant cu specific bănățean, cu preparate specifice de o parte și de alta a graniței și cred că e singurul loc unde meniul este adaptat specificului zonei.
Aplauzele merg către această inițiativă, iar criticile se duc către autorități, care au ignorat aproape complet componenta gastronomică, extrem de importantă în strategia de atragere a turiștilor.


Uleiul de măsline Elida
Uleiul de măsline Elida este cel mai premiat ulei de măsline grecesc sub brand românesc.
Da, deși nu cresc măslini în Oltenia, un craiovean comercializează sub brand românesc ulei de măsline din Grecia și a câștigat mai multe medalii la marile concursuri de profil din lume. Cătălin Adam antamează livezi, contractează procesatori și plătește master-blenderi din Grecia, dar îmbuteliază și etichetează uleiul sub brandul autohton Eliada și, prin urmare, nu doar că plătește taxe la noi, dar pune România pe harta uleiurilor de măsline bune și foarte bune.
Text de Cosmin Dragomir | Pe gustul nostru | Recomandări | Eat&Drink




