Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/07/2023
Artă & Cultură / Teatru

TEATRU | Ultimele aplauze! Ce spectacole vedem la final de stagiune?

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii TEATRU | Ultimele aplauze! Ce spectacole vedem la final de stagiune? Share TEATRU | Ultimele aplauze! Ce spectacole vedem la final de stagiune?
teatru bucuresti iulie 2023 recomandaripexels-ibolya-toldi


Ultimele aplauze! Ce spectacole vedem la final de stagiune?

Cum ne apropiem cu pași repezi de finalul stagiunii curente, iubitorii de teatru nu pot rata ultimele șanse de a vedea câteva montări ce merită cu siguranță atenție.

De la comedii captivante la drame intense, reinterpretări moderne, până la explorări îndrăznețe ale unor teme contemporane, oferta teatrală a acestui sezon a fost una bogată și variată, așadar suntem convinși că veți găsi cel puțin un spectacol care vă va cuceri.

În continuare, am pregătit câteva recomandări care au o trăsătură comună, și anume: noutatea, toate având premiera în acest sezon teatral.

Tatăl – Teatrul Bulandra

Tatăl
Tată, Teatrul Bulandra, foto Cosmin Ardeleanu

Tatăl, pus în scenă la Teatrul Bulandra în regia lui Cristi Juncu, este un spectacol captivant și profund, care explorează tema tulburătoare a demenței și impactul devastator pe care aceasta îl are asupra unei familii.

Prin intermediul unei structuri narative non-lineare, piesa ne oferă o perspectivă complexă asupra experienței personale a personajului principal, interpretat magistral de Victor Rebengiuc, care tocmai a primit premiul UNITER pentru acest rol remarcabil.

Juncu reușește să aducă în prim-plan senzația de confuzie și disoluție a realității, cu o gamă largă de nuanțe și profunzime, punând în lumină fragilitatea minții în fața bolii, dar și o ilustrare dramatică a pierderilor fizice, care apar împreună cu cele mentale.

Distribuție: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Cătălin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Vârlan, Constantin Dogioiu

Solaris – Teatrul Excelsior

CAMELIA PINTILIE
Camelia Pintilie Solaris-foto Iustin Surpanelu

Solaris este probabil cel mai popular roman SF al tuturor timpurilor, un univers care continuă să fascineze prin ingeniozitatea cu care „supranaturalul oglindește, cu atâta acuitate, naturalul”.

Regizorul Bobi Pricop conturează o altfel de poveste prin intermediul acestei producții multimedia imersive, cu elemente hi-tech și mecanisme scenice complexe în încercarea de a reconstrui atmosfera suprarealistă a Planetei Solaris.

Scenariul scris de David Greig aduce câteva modificări esențiale în ceea ce privește personajele, în explorarea naturii umane, care pendulează continuu între „a fi” și „a exista”, însă miza orbitează în jurul unei teme universale, planetare: nevoia umană de a fi iubit.

Distribuție: Camelia Pintilie, Bogdan Nechifor, Mircea Alexandru Băluță, Oana Predescu, Florin Piersic Jr. (video), Eva Maria Ghimpețeanu / Astrid Ghițescu / Greta Rădulescu

Cum să distrugi o piesă? – Teatrul Stela Popescu (în colaborare cu UNATC)

teatru bucuresti cum sa distrugi o piesa

Cum să distrugi o piesă? este o comedie efervescentă, plină de energie, care explorează într-un mod inedit și captivant universul teatrului.

Spectacolul, în regia lui George Tudor Anton, ne transpune în culisele unei producții de teatru, unde ne confruntăm cu situații cu adevărat neașteptate, în care protagoniștii fac tot posibilul să „distrugă” piesa.

Cu toate că premisele par inițial nevinovate, nimic nu merge conform planului. Forțele naturii, ghinioanele și accidentele se țin scai de trupa de actori amatori și transformă repetițiile într-un deliciu dezastruos. O comedie antrenantă, cu o interpretare fresh, care, la finalul zilei, poate ne va face să apreciem mai mult munca celor care lucrează la realizarea unui spectacol.

Distribuție: Sorin Aurel Sandu, Cătălin Frăsinescu, Dragoș Stoica, David Drugaru, Matei Constantin, Ana Radu, Laurențiu Ologeac, Anamaria Codiță

O casă deschisă – Teatrul Odeon

Teatru bucuresti ,,O casă deschisă”, în regia Teodorei Petre
Teodora Petre

O casă deschisă, spectacolul câștigător al concursului Tineri regizori, texte contemporane, pus în scenă de către Teodora Petre, este prima premieră a Teatrului Odeon din 2023.

Suntem invitați să pătrundem în intimitatea unei familii și să explorăm identitatea, relațiile interpersonale și frământările interioare ale fiecărui individ. „Efectul fluture” este unul dintre conceptele centrale ale spectacolului, sugerând că și cea mai mică schimbare poate avea consecințe semnificative în viitor. Spectacolul explorează alegerile și impactul lor asupra vieților personajelor, întrebându-se cum ar fi viața dacă ar fi perturbată de intervenția unor evenimente neprevăzute.

O reflexie a relațiilor familiale și a modului în care acestea pot evolua sau stagna.

Distribuție: Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa / Niko Becker, Ioan Batinaș

Operațiunea „Petarda” – Teatrul Nottara

Operațiunea „Petarda” teatrul Nottara
Operațiunea „Petarda” teatrul Nottara,

Un spectacol „necesar”, în regia Catincăi Drăgănescu, o voce ce exprimă furia și nemulțumirile unei categorii sociale întregi în relația cu trecutul. Valentin Hurduc, personajul care a inspirat scenariul, se abate de la tipologia clasică a disidentului politic. Nu acultă Europa Liberă și nu provine dintr-un mediu intelectual, un individ complex, departe de a fi un erou convențional.

„Operațiunea «Petarda» este un spectacol făcut din trei-spectacole explozie. Este un spectacol de teatru cinematic în care, pornind de la ideea că aparatul de filmat nu este un mijloc de redare, ci de investigare a realității, sunt prezentate trei perspective complementare asupra subiectului.”- Catinca Drăgănescu.

Distribuție: Vlad Bălan, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Ion Grosu, Isabela Neamțu, Vladimir Purdel, Sorina Ștefănescu

Text de Delia Mitrache | Teatru | București | Recomandări

Vrei să fii la curent cu cele mai noi EvenimenteFilme și Festivaluri din România ?

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută