Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/03/2023
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | Teatrul Excelsior – „Solaris”

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii PREMIERĂ | Teatrul Excelsior – „Solaris” Share PREMIERĂ | Teatrul Excelsior – „Solaris”
Solaris


Teatrul Excelsior devine un portal către o altă lume: Solaris

Pe 17 şi 18 martie, la Teatrul Excelsior se joacă în premieră Solaris, o adaptare modernă după romanul omonim celebru al lui Stanisław Lem, în regia lui Bobi Pricop, pentru prima dată pe scena unui teatru de la noi – în ceea ce se anunță a fi unul dintre foarte puținele spectacole de teatru SF făcute până acum în România.

Făra a avea nevoie de prea mult prezentări, Solaris este probabil cel mai popular roman SF al tuturor timpurilor, un univers care continuă să fascineze prin ingeniozitatea cu care „supranaturalul oglindește, cu atâta acuitate, naturalul”, în viziunea lui Bobi Pricop, cunoscut pentru ingeniozitatea cu care îmbină conținutul artistic cu elemente din noile tehnologii, ce ne spune o poveste mai altfel prin intermediul acestei producții multimedia imersivă, cu elemente hi-tech și mecanisme scenice complexe pentru a reconstrui atmosfera suprarealistă a Planetei Solaris.

Solaris

foto © Iustin Șurpănelu

Spectacolul a reprezentat o adevărată provocare pentru echipa de creație, regizor și actori deopotrivă. Distribuția reunește câțiva dintre actorii foarte versatili ai Teatrului EXCELSIOR: Camelia Pintilie (Kelvin), Bogdan Nechifor (Ray), Mircea Alexandru Băluță (Snow) și Oana Predescu (Sartorius). Scenariul scris de David Greig aduce câteva modificări esențiale în ceea ce privește personajele, în explorarea naturii umane, care pendulează continuu între „a fi” și „a exista”, însă pentru Bobi Pricop, povestea orbitează în jurul unei teme universale, planetare: nevoia umană de a fi iubit. Scenografia semnată de Oana Micu relevă un amestec uluitor de sentimente, exprimat plastic printr-un decor sci-fi fascinant, un spațiu modular, fluid, cameleonic, capabil să se metamorfozeze odată cu rapiditatea cu care se nasc noi emoții.

Solaris este mai mult decât povestea unui grup de cercetători aflați pe o stație spațială pentru a studia o planetă stranie, care le trimite proiecții ale unor oameni dragi pe care i-au pierdut, punându-i astfel în situația de a se confrunta cu traumele nerezolvate din viețile lor. Cine pe cine observă, de fapt? Cercetătorii studiază planeta Solaris… sau ei sunt cei studiați?

Bobi Pricop: „Oamenii pornesc în căutarea altor lumi, a altor civilizații, înainte de a-și cunoaște cotloanele întunecate ale sufletului, zonele oarbe, ușile baricadate – cam așa descrie Lem această uluitoare aventură sci-fi. Solaris este, de fapt, o alegorie profundă pentru umanitate, pentru conexiune umană autentică și mi se pare că astăzi, parcă mai mult ca oricând, discuția devine cu atât mai relevantă. Ce căutăm cu adevărat în afara noastră, ce lume ideală sperăm să găsim și care sunt lucrurile din noi de care fugim?

Alte Articole, Știri din ARTĂ-CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.