Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2023
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | De ce să cumpărați antologia de ZĂMURI a lui Mircea Groza

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | De ce să cumpărați antologia de ZĂMURI a lui Mircea Groza Share PE GUSTUL NOSTRU | De ce să cumpărați antologia de ZĂMURI a lui Mircea Groza
Zamuri-supe-zupe-si-nacreli-Mircea-Groza pe gustul nostru


De ce să cumpărați antologia de ZĂMURI a lui Mircea Groza

Știu că sunt subiectiv, pentru că de această carte mă leagă și o situație contractuală, dar în realitate e mai mult decât atât.

Prin această carte Mircea Groza aduce o contribuție majoră la descoperirea unei identități gastronomice naționale.

Am mai scris la această rubrică despre faptul că suntem o nație de ciorbari și că ele reprezintă, probabil, cel mai bine cartea de vizită a bucătăriei românești. Doar că ele sunt atât de firești încât nu le acordăm importanță.

Totuși frecvența de consum și numărul mare de variațiuni la temă le transformă în preparat identitar. Ei bine, cartea lui Mircea Groza îmi dă dreptate.

Sunt aici 182 de rețete diferite de zămuri din zona Sălajului și din județele apropiate.

182 din cele aproximativ 400 culese de autor în cei aproape 50 de ani de când cutreieră satele din zonă și de când culege aceste rețete de la bătrâni. Mulți dintre ei nici nu mai sunt și odată cu dispariția lor am pierdut și câteva cărți de bucate.

Rețetele sunt puse pe căprării: cele ritual, ceremonial precum supa (leveșa) de duminică, cele etnice iar restul sunt împărțite funcție de sezon. 

Cred că niciunui bucătar sau restaurant din țară nu ar trebui să îi lipsească acest volum. Costă cam cât trei sau patru ciorbe vândute, deci un mizilic pentru cantitatea de informație oferită.

Zamuri-supe-zupe-si-nacreli-Mircea-Groza pe gustul nostru
Mircea Groza

Sunt acolo soluții pentru HoReCa în ceea ce privește food-costul unei ciorbe, fie ea și pentru meniul zilei, incredibile. Bunicii noștri valorificau fiecare legume și fir de iarbă crescut în curte sau din flora spontană.

Dar mai presus de treaba asta este ocazia oferită de a diversifica meniul, de a oferi clienților alte și alte gusturi. Un astfel de element diversificator vă remarcă în multitudinea de restaurante cu meniu clonat sau cel mult asemănător.

Deși suntem prizonerii acelorlași gusturi nu ignorați importanța consumului exploratoriu și nu doar utilitar, dar mai ales puterea nostalgiei.

Un preparat care le aduce aminte de copilărie este mai atractiv decât alesul dintre cele zece ciorbe pe care le tot văd în meniurile restaurantelor care se autoîncadrează la tradiționale. 

Volumul ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni), semnată de maestrul Mircea Groza, este primul dintr-o serie de autor dedicată cercetătorului sălăjean, editura anunțând că deja se lucrează la cea de a doua antologie de rețete dedicată topalelor și tocanelor.

Zamuri-supe-zupe-si-nacreli-Mircea-Groza pe gustul nostru

Cartea este disponibilă pentru precomandă exclusiv pe site-ul carturesti.ro

Text de Cosmin Dragomir | Pe gustul nostru | Recomandări | Eat&Drink

Cover foto credit Răzvan Voiculescu | Citește și interviul cu Răzvan Voiculescu 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută