Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/05/2023
Eat & Drink

Biscuit.ro | Cultură la farfurie. Proaspăt, decongelat sau proaspăt decongelat?

Adriana Sohodoleanu De Adriana Sohodoleanu
Comentarii Biscuit.ro | Cultură la farfurie. Proaspăt, decongelat sau proaspăt decongelat? Share Biscuit.ro | Cultură la farfurie. Proaspăt, decongelat sau proaspăt decongelat?
cultura la farfurie eclere


Cultură la farfurie. Proaspăt, decongelat sau proaspăt decongelat?

Îl știi din copilărie (în trei variante: vanilie, ciocolată, cafea).

Îl mănânci rapid (că doar de aceea îl cheamă „éclair” adică fulger).

Ai dubii câteodată dacă patru eclere sunt prea multe. N-ai dubii că-s eclere, nu ecleruri. DOOM 3 a clarificat treaba asta în 2022.

Sigur știi că vine din Franța, dar poate nu știi că a apărut la Lyon, în secolul XIX și că o vreme i s-a spus „pâinea ducesei”;

abia după 1860 a apărut în engleză și franceză ca éclair.

Se face din aluat opărit (apa/ laptele, untul și sarea se fierb și peste ele se toarnă în ploaie făină; ouăle se amestecă energic la final). Se toarnă si se umple cu un poche. Dacă e rotund, îi spui choux sau religieuse (pentru că seamănă cu o măicuță).  Dacă e cu caramel, francezii îl numesc „toiagul lui Iacov” (instrument de astronomie și navigație, inventat în secolul al XIV-lea). Dacă-i sub formă de sfere în pahar, e profiterol.

Îl găsești în București în miriade de gusturi și arome: mango, lime & basil, caramel au beurre salé, vanilie de Madagascar, Red Velvet, cocos, kalamansi și câte altele.

A făcut vâlvă când a fost prilej de dat în judecată (procesul a fost pierdut). A fost asortat cromatic și branduit ca nimeni altul la nunți, botezuri, cumetrii private, dar și corporate. E dus plocon în varianta mini, maxi și extra-long. E mâncat la botul calului sau savurat pe îndelete mai târziu, dar nu a doua zi (se-nmoaie). E făcut de mai toată lumea, cofetării cu autorizație, evazioniști fără, restaurante, cantine și gospodine. Mai pe gourmet sau mai rustic, mai artizanal sau pe steroizi, după putință și plăcere.

Ca multe alte deserturi de pe piață, și eclerul poate fi cumpărat proaspăt, congelat sau proaspăt decongelat.

Problema apare, cel puțin în viziunea mea, când prețul e același sau tot pe acolo. Am mâncat sâmbătă un ecler cu rodie de la French Revolution. Este ultimul model scos și nu puteam rata. Bun, extra cremos și chiar sățios. 22 ron bucata. Cu două zile înainte, într-un Paul, am survolat vitrina după noutăți și am reținut prețuri. 21 ron bucata de ecler.

Avem, pe de-o parte, un mare lanț internațional de brutării-patiserii premium și avem un mare lanț mic și local de patiserii artizanale.

Unul e bistro, altul shop mono-produs, deci nu compar mere cu pere, ci pun spate în spate prețul și prospețimea. Unul își aprovizonează unitățile cu aluat congelat de ecler, celălalt face totul de la zero. La unul găsești cea mai bună ciocolată din lume, altul are bobițe de ciocolată fără pedigree. La fel și cu smântână, unt și fructe. Unul vinde doar eclere pregătite în acea zi, celălalt pune conservanți.

Două modele de business perfect valabile, două produse gustoase care răspund corect nevoii de dulce, de răsfăț.

Niciunul nu greșește cu ceva în ceea ce privește eclerul. Dar unul e artizanal și premium, pe când celălalt e mass market. De ce, atunci, prețul nu reflectă acest lucru?

Text de Adriana Sohodoleanu | Biscuit.ro | Eat & Drink | Opinii

Adriana Sohodoleanu este doctorand al Universitatii București cu tema de cercetare Noua Bucătărie Românească, gastronom și lector Fundația Calea Victoriei unde susține cursul online Introducere în istoria gustului.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.