Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/12/2022
Eat & Drink / Gurmand

Gurmand | Gustarea anului: untișor pe tocător

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Gurmand | Gustarea anului: untișor pe tocător Share Gurmand | Gustarea anului: untișor pe tocător
Gustarea anului: untișor pe tocător


Gustarea anului: untișor pe tocător | Gurmand

Dăm un pic la o parte boeuf-ul și răciturile, ca să facem loc pe masă unui fund de lemn cu un boț de untuleț pe el.

Da, știu, decembrie, boeuf cu și fără mazăre, sarmale, răcituri, cârnați prăjiți, jumări, cozonaci și un pandișpan. Câte ceva din toate, ca în sacoșa aia de rafie cu care revii de la părinți de Sărbători.

Și tocmai când stăteam noi liniștiți și număram zilele libere, pac: a apărut trendul TikTok denumit Butter Board. Fiindcă, vedeți bine, fără TikTok, rămâneam nemâncați!

Butter Board e o tendință care a ajuns în principalele ziare ale lumii, după sute de milioane de vizualizări în rețeaua de socializare. E un fel de platouaș demodat cu mezelicuri sau cu brânzeturi, doar că e modern; se servește direct de pe fundul de lemn, peste care s-a întins unt, iar peste unt se pune te miri ce.

Cinstiti vorbind, trendul nici măcar nu e chiar așa de nou, cum mărturisește instagramista newyorkeză Justine Doiron, care dă rețete sub numele de Justine Snacks. Dar a fost de ajuns un TikTok de 28 de secunde postat la mijlocul toamnei pentru ca tendința să cuprindă toată suflarea rețelei de socializare.

Ideea i-a fost inspirată lui Justine de către Joshua McFadden, autorul cărții de rețete „Six Seasons: A New Way With Vegetables”, scrisă împreună cu Martha Holmberg și premiată în 2017. McFadden pregătise o cină la o fermă și lumea l-a întrebat ce face cu atâta unt cât pregătise. Și le-a arătat. Se ia un tocător. Se întinde peste el untișor, la temperatura camerei. Și se pun ce te taie capul și îți permite cămara.

Gustarea anului: untișor pe tocător

Gustarea anului: untișor pe tocător

Vrei pe dulce? Căci TikTok-ului îi place mierea, să nu uităm! Pui niște cereale, mai domnoase, așa, granola, musli, smochine proaspete, miez de nucă, decorezi cu flori comestibile, tai niște felii de pâine și gata masa!

Gustarea anului: untișor pe tocător

Vrei pe sărat? Întinzi untul pe un tocător în formă aproximativă de tartină – formele neregulate sunt un must pentru fundurile de lemn trendy –  pui feta, oregano proaspăt, feliuțe de ardei, căței de usturoi prăjit și iese un deliciu. În alte părți ale lumii social media, carnea e nelipsită, ceea ce pot înțelege – sincer, obișnuiam să mânânc chiftele prăjite, răcite, pe pâine unsă cu unt, pe vremea în care n-aveam cont TikTok.

Chestia e că nu-i chiar sănătos să mănânci așa. Amy Denise de la „Forbes” scrie negru pe alb: „Întinde niște unt la temperatura camerei peste crăpăturile dintr-un fund de lemn și practic ai construit un motel ieftin pentru microbii dornici de reproducere”.

Gustarea anului: untișor pe tocător

Da, poate ieși un festin de bacterii pe care să le tot ungi apoi pe pâine. Așa că experții TikTok au decis ca toată compoziția să se mute de pe tocător pe focaccia. Unde mai pui, nici prea mult unt nu e chiar cea mai sănătoasă opțiune cu putință.

Poftă bună și, cum se spune mai nou, la mai multe Like-uri!

Text de Horia Ghibuțiu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută