Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/12/2022
Muzică / Muzica nouă

MUZICA NOUĂ | Ce ascultăm în decembrie 2022

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii MUZICA NOUĂ | Ce ascultăm în decembrie 2022 Share MUZICA NOUĂ | Ce ascultăm în decembrie 2022
Muzica noua


MUZICA NOUĂ | Ce ascultăm în decembrie

În ultima lună din an ascultăm rock, pop și colinde reinterpretate ce ne trimit cu gândul la perioada de glorie a anilor ’90.

Pentru nostalgici, avem albume conceptuale, pop cu influențe 80s și un interesant revival al boy band-urilor, iar celor curioși nu le rămâne decât să descopere artiști care încă se încăpățânează să lanseze materiale originale atât în format digital, cât și pe CD, vinyl sau, de ce nu, pe casetă, vedeta incontestabilă a lui 2022.

muzica-noua-the-smashing-pumpkins-atum-act

The Smashing Pumpkins – Atum: Act One

Deși am fi tentați să spunem că epoca albumelor conceptuale lungi este pe ducă (asta dacă avem în vedere și tendința industriei mainstream de a crea piese cât mai scurte), iată că The Smashing Pumpkins ne demonstrează contrariul, trupa americană anunțând ultra-ambițiosul proiect Atum: A Rock Opera în Three Acts.

Desigur, mulți dintre melomani nu au mai auzit termenul de ,,rock opera” din anii ’70, iar surpriza este cu atât mai mare cu cât proiectul se extinde pe parcursul a trei albume a câte 11 piese, lansate la 11 săptămâni distanță unul de celălalt.

Nu ne rămâne decât să pătrundem în noul univers și să așteptam și celelalte lansări, căci mai rar găsim așa ambiție la trupele rock ale mainstream-ului autohton.

Muzica-noua-Simple-Minds Direction-of-the-Heart

Simple Minds – Direction of the Heart

Cea mai de succes trupă scoțiană a anilor ’80, cea care ne-a făcut să fredonăm hit-uri precum Don’t You (Forget About Me) sau Waterfront, revine cu un nou album de studio, înregistrat în timpul pandemiei.

Surprinzător este și faptul că aproape întreg albumul este înregistrat doar de solistul Jim Kerr și de multi-instrumentistul Charlie Burchill, singurii membri originali încă rămași în line-up-ul trupei.

Desigur, nu mai suntem în anii ’80, iar impactul noilor piese nu se ridică la nivelul de acum câteva decenii, dar estetica LP-ului este cât se poate de proaspătă, fară însă a abandona nostalgia deceniului care ne-a dat MTV-ul, Walkman-ul și drum machine-urile.

Muzica-Noua-Backstreet-boys-christmas-album

Backstreet Boys – A Very Backstreet Christmas

Că tot am adus în discuție perioade de mult apuse, iată-ne întorși în epoca nouăzecistă a boy bands-urilor, dar de data aceasta, cu un bonus neașteptat: un album de… colinde.

Le-am tot auzit cântate de Sinatra sau Bing Crosby, reinterpretate de Bob Dylan sau Ariana Grande, dar parcă a trecut ceva timp de când un boy band autentic (din categoria acelora care au influențat și explozia de proiecte asemănătoare în România sfârșitului anilor ’90) ne-a încântat cu un așa proiect.

Oricât de kitschos ar părea, noul LP al grupului american este plin de voie bună, gata să ne introducă atât în lumea Crăciunului, cât și în cea a perioadei în care era cool să dansezi în sincron pe ritmuri de R&B.

Recomandări de Alex Mușat

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută