Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/09/2022
Viața Orașului

Book Coffee Shop: Locul care educă

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Book Coffee Shop: Locul care educă Share Book Coffee Shop: Locul care educă
Book Coffe Shop


Povești de succes: Book Coffee Shop: Locul care educă

În filmul „The Boat That Rocked”, regizat de Richard Curtis, personajul „The Count”, interpretat de Phillip Seymour Hoffman, spune că scopul său ca realizator de radio nu este doar să distreze ascultătorii, ci să-i și educe. Iar asta a rămas mereu în mintea mea. Mă bucur când văd un astfel de mesaj și într-un loc atipic.

Am ajuns la Book Coffee Shop într-o duminică de început de vară, căutând un loc ferit de vânzoleala specifică arterelor înțesate de oameni. M-am așezat, iar după foarte puțin timp a venit cineva la mine să mă întrebe ce vreau să comand. Din momentul acela am intrat pe personaj, cum ar spune actorii. M-am simțit ca și cum vin în acest loc de o grămadă de timp, că sunt de-al casei și că oamenii care dețin acest coffee shop îmi sunt prieteni, deși abia ce le reținusem numele.

M-am hotărât să aflu mai multe despre locul în care cafeaua de specialitate și cărțile dansează ca Pacino și Gabrielle Anwar, în „Scent of a Woman”. Așa că, la final de august, am stabilit o întâlnire cu Rareș Popa și Mircea Toiu. Mircea m-a introdus în poveste, iar Rareș m-a preluat pentru a-mi arăta că și scopul lor este de a educa, pe lângă distracție și relaxare.

Rareș, de când există Book Coffee Shop?
Rareș Popa: Eu strângeam informații și idei despre un coffee shop de multă vreme. Am și lucrat acum patru ani la Origo, unde am avut primul contact cu cafeaua de specialitate. Am început într-o zi palindrom, pe 02.02.2020, la ora 2:00. Aceea a fost prima zi în care am făcut cafea. Apoi, după șase săptămâni a venit starea de urgență.

Am încercat să rămânem câteva zile să servim la geam, dar nu prea a mers, pentru că oamenii nu mai aveau voie să iasă din case și astfel, aveam zile în care vindeam doar două cafele. Am făcut repede un site, unde am afișat produse de cafea, ceai, pălincă. Nu am mers pe modelul de a livra cafea gata făcută, pentru că nu credem în asta, așa că am livrat cafea pentru preparare acasă. Redresarea a fost ceva mai grea, dar ne-am revenit.

De ce și numele de Book? Pentru că sunt foarte multe cărți înăuntru și este genul de subiect care nu se epuizează niciodată.

Book Coffe Shop

De unde provine cafeaua pe care voi o aduceți aici și care sunt factorii care determină o cafea de specialitate?
Avem cafea din Etiopia, Uganda, Kenya, Peru. Cu cât e mai scumpă, cu atât e mai complexă. De la 200 de lei pe kg până spre 500 de lei pe kg. Sunt niște factori importanți care determină calitatea cafelei. Altitudinea la care crește cafeaua este un lucru important, felul în care a fost culeasă.

Ea primește un anumit punctaj, tot ce are peste 80 de puncte este cafea de specialitate. Ce găsim în comerț este undeva la 40, 50 de puncte. Iar asta înseamnă că acea cafea are efectiv probleme, pentru că vorbim despre o plantă și, ca orice plantă, ea poate avea boli sau alte impedimente.

Și mai este un lucru: acela că ea este culeasă industrial. Dacă vorbim despre modul de prăjire, aici lucrurile sunt și mai importante. Un brand mare din comerț prăjește sute de kg odată, în vreme ce Origo prăjește 15 kg. Cu cât prăjești mai puțin, cu atât ai control mai mult pe rezultatul final.

Aveți un cont de Instagram – Book Coffee Shop –  foarte frumos, dar și un rating perfect pe Google. Cum ați făcut asta?
În 2015 am lucrat la o pizzerie din Brașov și de atunci am înțeles și cred că owner-ii, indiferent de afacerea pe care o conduc, au datoria să educe oaspeții. Exact ceea ce încercăm noi să facem aici, dar și ca idee de smart business. Adică să nu mai fie făcute poze cu telefonul produselor, să fie angajat un fotograf profesionist și așa mai departe.

În mai 2020 a apărut pentru prima dată Poeziua. Ioana Predescu, care este și actriță la Teatrul Sică Alexandrescu, recomandă patru zile pe săptămână poezii, iar în celelalte trei zile așteptăm poezii scrise de oaspeții sau potențialii noștri oaspeți. Avem trei postări în fiecare zi, începem cu una color în prima parte a zilei, apoi una alb-negru și încheiem cu poeziua. Iar asta ne-a adus un rating perfect pe Google, cinci stele din cinci.

Book Coffe Shop

Acum câteva săptămâni am primit o vedere de la niște fete din Germania, care cât timp au stat în Brașov, au fost de două ori pe zi la noi și le-a plăcut foarte mult, iar după ce au ajuns în Bulgaria, ne-au trimis o vedere prin care ne-au spus că le este dor de noi. Este un sentiment incredibil!

Book Coffe Shop

Care este varietatea de produse pe care le oferiți voi aici?
Pe lângă cafea, avem și ceaiuri. Avem un boiler special din care scoatem apa pentru ceai la diferite temperaturi, care sunt optime pentru preparare, în funcție de tipul de ceai pe care-l avem. În plus, orice produs pe care îl avem îl ducem la masă ready-to-drink.

Avem o parte de sucuri presate la rece, aduse din Marea Britanie, fără adaos de zahăr. Nu ne-am dorit să pierdem timpul cu storsul portocalelor, dar noi vrem să și interacționăm cu oaspeții cât mai mult. Încurajez acest procedeu de fresh, dar noi lucrăm altfel.

Avem bere adusă de la Timișoara, care se numește Bereta, pe care nu o găsești în zona de retail. Avem și gin, și pălincă de la Ilie Galben. (n.r. am încercat, e foarte bună).

Avem și o promoție numită „Cafea pe cartelă”, în care noi vindem cafea pentru acasă, iar la fiecare zece pachete, al 11-lea este bonus. Iar ceea ce este foarte fain îl constituie faptul că noi avem un fel de biblioraft în care ținem cartelele în ordine alfabetică, noi notăm fiecare vânzare, fără a mai pune asta în grija oaspeților. Sună comunist, dar este pentru amuzament și nimic mai mult.

Vezi mai multe Cafenele din Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută