Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/05/2022
Povești de succes Eat & Drink / Bere craft

Povești de succes | BERETA – probabil cea mai bună bere craft din Timișoara

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești de succes | BERETA – probabil cea mai bună bere craft din Timișoara Share Povești de succes | BERETA – probabil cea mai bună bere craft din Timișoara


Povestea Bereta a început prin 2014, când niște băieți din Timișoara au început să-și producă propria bere craft în cantități mici, într-un garaj. Apoi, în 2016 și-au produs primele beri în regim de „contract brewing” în fabrica celor de la Ground Zero. De ceva vreme au propria lor fabrică în care se joacă și experimentează și produc unele dintre cele mai interesante și creative beri artizanale din România. Mai mult, Bereta are și propriul taproom în Timișoara. Așa că am vrut să aflăm mai multe despre unul dintre cele mai interesante branduri de bere craft de la noi din țară. Adrian Biebel, cel care a pus bazele Bereta, este cel care ne-a răspuns la întrebări.

Cum a apărut Bereta? Și cine sunt oamenii din spatele „beretelor”?

Bereta a apărut dintr-o joacă cu pasiunea pentru diversitate. Obișnuiți fiind să degustăm diverse beri străine, de fiecare dată altele, obținute cu greu din diverse surse, am hotărât să trecem la nivelul următor și să încercăm să replicăm ce degustam. În 2014, după vreo 2 ani de joacă, la început pe ochiul aragazului de acasă, apoi într-un garaj și imediat după ce valul pornit în anii ’80 în State a început să ajungă și în România, am avut norocul să fim primul producător „contract brewing” din România. Chiar dacă acum e foarte răspândit fenomenul, în 2014 era foarte dificil de abordat conceptul de a „produce” în fabrica altcuiva, mai ales la nivelul nostru de investiție. Din 2018, producem ce vrem noi și cât de des vrem noi, aici, lângă Timișoara.

Sorin (vizual), Bogdan (brand), Silviu (beer geek+++), Adi (bere) – sunt cei 4 Bereta!

Adi
Bogdan
Silviu
Sorin

Cum se face că au prins așa de bine berile voastre? Cu ce se deosebesc față de restul berilor românești craft de pe piață?

Răspunsul sincer ar fi că a trecut destul timp încât oamenii să poată ieși din zona de confort și să încerce și alternative. În piață, berăriile mici lucrează între ele și se ajută foarte mult, iar diferențierea vine din atitudine și consecvență, pe un trend foarte accentuat de îmbunătățire a produsului oferit. Pentru noi consecvența înseamnă diversitate și lipsa compromisurilor și ne place la nebunie genul ăsta de concurență constructivă, în care toată lumea lucrează împreună pentru același loc la raft. Utopic și paradoxal în același timp.

Cât de greu este pentru berea artizanală românească să se impună pe o piață dominată de marii jucători din industria berii?

Nu are cum și nici nu vrea să se impună. E o joacă și un business „de familie”.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit?

De departe, cel mai greu lucru cu care te poți confrunta în afacerile din România este lipsa de predictibilitate.

Care este impactul pe care vă doriți ca business-ul vostru să-l aibă?

Suntem foarte fericiți deja cu ce am realizat, anume că suntem un punct de interes pentru turiștii care vin în zonă. Ba chiar de multe ori „am deviat” sau „am reorganizat” concediile multor străini în România: „nu aveam în plan să venim în Timișoara, dar am venit pentru voi”. Scopul, totuși, e să fim și mai apropiați de tot ce se întâmplă în Timișoara.

Ce vă place vs. ce nu vă place la berea artizanală din România?

Ne place că există și nu ne place că e o mișcare de mică anvergură.

Ce vă place vs. ce nu vă place la consumatorul de bere din România?

Nu am fost niciodată impulsivi din punct de vedere al gusturilor. Am apreciat că e loc pentru toată lumea și că oamenii vor alege în final în funcție de ofertă, confort, sentiment de moment sau pur și simplu în funcție de locația unde se află.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Ooops, nu știm ce să răspundem pentru că din momentul 0 până acum am învățat enorm de multe lucruri în foarte multe domenii.

Bereta Delights Coconut
Bereta Delights Hazelnut
Bereta Endless Magic
Bereta Heavy Breathing
Bereta High Key Flex
Bereta Invisible Paradise
Bereta Pure Dope
Bereta Spring Check
Bereta Ways of Motion
The-Black-Pot-Double-Chocolate

Ce ne puteți spune despre produsele voastre? De exemplu, care e cel mai ciudat sau special sortiment pe care-l aveți?

Pentru cei mai mulți dintre cei care degustă cu noi, cel mai ciudat lucru e diversitatea și faptul că schimbăm foarte des sortimentele disponibile. Dar, ca să și răspundem la întrebarea, poate cea mai ciudată dintre berile de până acum a fost o bere acră, cu banane și nutella.

Ce urmează pentru Bereta?

Sperăm că urmează în primul rând o perioadă lungă de stabilitate.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.