Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/08/2022
Artă & Cultură / Teatru Zile si Nopti

Ioan Big | Premiile UNITER, repere pentru noua stagiune

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan Big | Premiile UNITER, repere pentru noua stagiune Share Ioan Big | Premiile UNITER, repere pentru noua stagiune
uniter 2022


Salut, București!

În august, les jeux sont faits. Cei mai mulţi au deja planurile făcute şi ele implică o şedere cât mai scurtă într-un Bucureşti amorţit de caniculă. Destinaţiile de going out sunt în afara oraşului, indiferent că am ales să mergem la Untold sau la Eforie Colorat, la Water Fest Ceahlău ori la Anonimul în Deltă, iar în puţinul timp pe care-l petrecem printre betoane, ne mulţumim cu ce ne oferă locaţiile veterane în ale experienţelor live, dotate cu terase pe care mai putem respira.

Quantic, Expirat, Grădina Urbană, Green Hours, The Pub, Godot, le ştiţi voi. Că Summer Well este deja sold-out iar East European Comic Con se întâmplă abia la finele lunii, şi, oricum, doar cu “o floare” nu se face… răcoare. În teatru nu mai vorbesc, e secetă mare, fiindcă doar câţiva nebuni frumoşi mai cutează să joace zilele astea, risipiţi prin locaţii estivale ca Amfiteatrul TNB sau Casa Universitarilor. Şi pentru că jocurile sunt făcute şi rien ne va plus, am putea profita în august de acalmie, ca să ne facem… planuri de viitor. Mai ales iubitorii de teatru, ţinând cont că se apropie deschiderea stagiunii şi, în afara ploii anunţate de premiere, mai sunt destule spectacole lansate în sezonul trecut pe care le-am ratat din varii motive şi n-ar trebui, totuşi, să ne lipsească din agendă.

Maria de Buenos Aires
Maria de Buenos Aires repetiție, foto Andrei Gîndac

Dincolo de propriul instinct sau curiozitate, de recomandările prietenilor sau o recenzie favorabilă, în prioritizarea must-see-urilor noastre poate fi de un real ajutor lista de nominalizări şi premii UNITER acordate în vara asta… cu toate că nu aveam neapărată nevoie, ca spectatori, de certificarea breslei pentru a merge să îi vedem la Bulandra pe Dana Dogaru sau Virgil Ogăşanu – premiaţi pentru întreaga activitate -, şi cu atât mai puţin o producţie marca Răzvan Mazilu (premiu pentru dezvoltarea spectacolului de musical), dintre cele trei aflate în repertoriul curent al teatrelor Excelsior (Opera de trei parale), Odeon (Cabaret, premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Gabriela Popescu) sau Teatrelli (Maria de Buenos Aires, nominalizare la premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Ana Bianca Popescu).

În urma galei Premiilor UNITER 2022, pe harta teatrală bucureşteană a toamnei apar ca repere spectacole ce merită descoperite sau reevaluate dintr-o perspectivă diferită de raportarea la tipologia sau subiectul piesei: pentru produsul cultural în ansamblul său, cum e cazul Trilogiei Minelor de la TDR (premiul pentru regie – Horia Suru, nominalizare la premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – Bogdan Nechifor), pentru modul în care sunt susţinuţi tinerii regizori (vezi Plăcerile şi chinurile adulterului de la Teatrul de Comedie, din cadrul premiatului proiect Comedia ţine la tine(ri)) şi actori (premiul pentru debut: Oana Jipa – Efecte secundare, unteatru), sau pentru performanţa interpretativă în sine, precum cea a lui Teodor Cucu Dumitrescu, nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal cu Equus (Teatrul Stela Popescu), Silvana Negruţiu, nominalizată pentru rolul secundar din Disco ’89: Cele 7 morţi ale Mihaelei Runceanu de la Apollo 111, şi, nu în ultimul rând, Nicoleta Lefter, câştigătoare a premiului UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Aici Moscova, unteatru).

Trăgând linie, trebuie să admitem că sunt destule spectacole de avut în vedere pentru septembrie, aşa că aşteptăm cu nerăbdare deschiderea noii stagiuni.

Text de Ioan Big

  • Cover foto: Adi Bulboacă
  • Foto Gala Premiilor Uniter: Adi Bulboacă

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.