Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/07/2022
Artă & Cultură Festival

“Eforie Colorat” | Interviu cu Robert OBERT, artist vizual

Evantia Barca De Evantia Barca
Comentarii “Eforie Colorat” | Interviu cu Robert OBERT, artist vizual Share “Eforie Colorat” | Interviu cu Robert OBERT, artist vizual
Robert Obert


Dezvoltările urbane făcute după ureche au început să mă scoată din sărite. Eforie Sud încearcă altceva… Așa cum am absorbit efectiv mesh-uri cu reclame la păcănele, parfumuri sau bijuterii, cred că putem și chiar e mai indicat să absorbim niște manifestări artistice”, spune Obert, un grafician care creează, într-un registru cu influențe cyberpunk, comics-uri și ilustrații, dar mai ales murale, mult mixed media și, uneori, chiar sculptură.

A descoperit lumea benzilor desenate francofone și a comics-urilor americane la o vârstă destul de fragedă, din Pif-uri și Rahan, în 2014 a publicat prima nuvelă grafică, intitulată Profeția Urbană – un blend interesant între industrial, vagabondaj și iconuri culturale -, explorează teme contemporane, un șir lung, din care amintim, la întâmplare, (DE)individualizarea, secularizarea sau tehnologizarea societății, alături de impactul lor asupra identității individuale și asupra interacțiunilor sociale.

Robert Obert

Robert Obert este cunoscut mai ales pentru desenele murale, pe care le face de ani buni prin România și nu numai, inițial exportând personajele din Profeția Urbană pe suporturi din ce în ce mai mari, pe oriunde ar fi avut ocazia, mai apoi imaginând alte contexte de interacțiune freestyle cu publicul și cu lumea. Street art-ul merge bine oriunde, dar mai ales într-o comunitate mică, cum este orașul Eforie Sud, unde și-ar putea atinge, mai rapid și mai intens ca oriunde, menirea de a fi un instrument pentru redobândirea gândirii creative și o cale de întoarcere către o altă nuanță a vieții, poate uitată, poate niciodată explorată. Printr-un mural impresionant, Obert a schimbat povestea unuia dintre zidurile Cinemascopului Eforie Sud, cea mai mare grădină de vară de pe litoralul românesc, de mai bine de 20 de ani uitată, răstimp în care acest spațiu a fost revedicat de natură.

Robert Obert
foto Diana Păun

Cinemascopul era părăsit de mai bine de 20 de ani, năpădit de moloz, buruieni și de idei sterotipe cu privire la distracțiile ușoare, de vară, care s-ar potrivi în general pe litoral, dar mai ales într-o stațiune de familiști, în care cineva cool s-ar putea rătăci doar din întâmplare. Dorește să-i redea funcția inițială de hub cultural și de centru de întâlnire pentru comunitate Festivalul Eforie Colorat, un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat a anunțat anul acesta peste 200 de evenimente culturale, care vor fi găzduite, pe toată durata verii (iulie–august), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud.

Eforie Colorat

Eforie Colorat are ceva bogație pe ofertă, dacă e să mă întrebi. Chit că vrei să participi la tot felul de ateliere interesante sau la artist talk-uri cu Dan și Lia Perjovschi și Cristian Neagoe, să vezi murale în the making, asta pe lângă proiecțiile de film și animație care or să ruleze, pe lângă muzică și chiar am înțeles că o să fie și un nămol party (long live Techirghiol, se știe), cred că nu e loc de plictiseală pentru nici un fel de categorie de public”.

Robert Obert

Există litoral românesc și dincoace de Vama Veche pentru publicul tânar și foarte tânăr? Dacă ar fi să vorbești cu sinceritate, care ar fi reprezentările tale cu privire la aceasta serie de stațiuni și în mod special cu Eforie Sud, la care cel mai probabil nici nu te-ai gândit vreodată…

Nu pot să zic că mi-a plăcut vreodată în mod deosebit litoralul românesc, am avut o relație strânsă cu Vama de pe la 15 ani, dar și acolo dezvoltările făcute după ureche au început, la un moment dat, să mă scoată din sărite. Perspectiva generală, cu bagajul de prejudecată, mi-a împărţit restul stațiunilor pe categorii: la familiști, la mitocaneală sau semi prăjeală cu my kind of crowd. Eforie Sud a fost o descoperire întâmplătoare când am ajuns, cu un an înainte să se întâmple festivalul Cinemascop, și, funny story, am dat chiar peste cinematograf, care era încă părăsit atunci și ne-am zis: ce tare ar fi să se petreacă un revival. A zis Universu’ ceva prin mințile noastre, ale tuturor, se pare, atunci. Ca stațiune, mi se pare marfă, pentru că e super verde și relax, arhitectura îi dă un alt vibe, doar că încă e destul de adormit momentan. Litoralul românesc are componența asta de jecmăneală tolerată, care mi se pare aiurea, pentru că în continuare are, în multe locuri, condiții sub standard, la suprapreț. Cred că s-ar putea transforma în ceva mai decent, dar e destulă corupție și poticneală birocratică, care pare să fie o boală grea. Dar un BIG UP pentru toate inițiativele care mai schimbă puțin nuanțele astea de consum imbecil, fără discernământ, și aplecarea către un alt tip de cultură, care îi mai agață și pe cei ce nu au avut acces și trăiesc în altă realitate decât a unei bule din care fac parte și eu, to be honest.

eforie colorat

Există artă contemporană și dincolo de Timișoara, Cluj sau București? Sigur, am văzut inițiative interesante în Reșița, poate și Sibiul sau Craiova, însă, de principiu, consumul de artă contemporană este asociat cu centrele urbane dense. Cum vezi lucrurile?

Există o gramadă de manifestări dincolo de aceste centre foarte populare, doar că nu au atâta forță și nu-s împinse așa mult în față. Din ce am remarcat, însă, oamenii sunt ceva mai ambițioși, mai constiincioși, în orașele din țară, acolo comunitățile nu-s sufocate de fluxul ăsta cultural artistic care mai conține și balast, că așa se întâmplă într-un astfel de context, cu deschidere și resurse mai consistente. Cred că pot să mă pronunț mai degrabă pe arta urbană, unde lucrurile s-au dezvoltat nesperat de bine în ultimii ani și chiar se întâmplă în mod coerent evenimente și festivaluri de gen, iar asta nu poate decât să mă bucure. Sibiu, Brașov, Bacău, Targu Jiu, Constanța, Herculane, Galați… și lista poate continua, de astea îmi amintesc eu acum. La Eforie mi se pare a breath of fresh air, în acel loc parcă uitat puțin de lume, care din punctul meu de vedere are super potențial să antreneze scena culturală și să aducă și publicul care nu a consumat neaparat registrul ăsta, dar e totuși curios. Și cred că un headquarters care are deja o istorie, cum e cinematograful de vară, e un element esențial de contextualizare, oamenii pleacă de la ceva familiar și ajung să descopere, ușor-ușor, această latură a culturii pe care nu o știau atât de bine sau poate deloc. Iar cine va avea gust pentru mai mult, va rămâne fidel, plus că ar ptea ajunge să fie un soi de pelerinaj al celor deja în target, care își vor pune (din ce în ce mai mulți) și Eforie pe itinerariu. Noi suntem formați cu niste referințe și valori în ceea ce privește cultura și manifestarile artistice și adesea cădem în păcatul judecății, fără să luam în calcul că poate oamenii de care facem bașcălie efectiv nu au avut contact cu atâta diversitate în domeniu. Cred că e bine să fim și noi mai deschiși la cum prezentăm totul, oamenii tind să se sperie și să li se pară uneori elitiste anumite evenimente, festivaluri…

Robert Obert
Foto Diana Păun

Citeam niște studii din zona de dezvoltare urbană care par să sugereze că orașele de dimensiuni mai mici, tip 2 – sa zicem , urmează să fie preferatele oamenilor și ale dezvoltatorilor în consecință. Care este “profeția ta urbană”, ce rost va avea arta contemporană în dezvoltarea comunităților mai mici și ce le-am putea spune celor care, de ce să nu spunem drept, ar putea considera că este o tâmpenie.

 Cred că le putem spune tuturor să aibă mai multă deschidere și încredere. Arta mi se pare esențială în viețile noastre și e privită adesea ca un moft, dar dacă stai să analizezi efectele pe termen lung și prezența formelor artistice, vei realiza că, de fapt e blend-uită peste tot. Ne-am obișnuit când vorbim de artă să o privim ca pe ceva abstract, care nu pare să aibă impact asupra felului în care trăim, când de fapt e pe dos și asta ne scoate din mecanismul obositor în care am ajuns în momentul de față. “Profeția mea urbană” e că vor veni vremuri complicate (vedem cu toții fluctuațiile economice și nu numai) și că arta va crea un context comunitar de reconectare a oamenilor cu ei înșişi, dar și cu ce se află în jur. Lucrurile astea există deja, într-o formă sau alta, dar trebuie încurajate mai mult, susțin avântul în direcția asta.

Ce aduce anul acesta Eforie Colorat în zona de arte vizuale și care ar fi selecția ta, dacă ar fi să recomanzi evenimentul. Desigur, motivarea alegerilor ar aduce un plus de argumente oricui ar dori să se abată anul acesta prin Eforie Sud sau, de ce nu, să-l aleaga premeditat tocmai pentru această ofertă.

 Eforie Colorat are ceva bogație pe ofertă, dacă e să mă întrebi. Chit că vrei să participi la tot felul de ateliere interesante sau la artist talk-uri cu Dan și Lia Perjovschi și Cristian Neagoe, să vezi murale în the making, asta pe lângă proiecțiile de film și animație care or să ruleze, pe lângă muzică și chiar am înțeles că o să fie și un nămol party (long live Techirghiol, se știe), cred că nu e loc de plictiseală pentru nici un fel de categorie de public. Adică, eu o să vin o tură, că oricum mi-am facut o tradiție din asta, și le recomand tuturor celor care vor să petreacă altfel timpul la mare să încerce măcar de curiozitate niște Eforie Colorat.

eforie colorat 

Merge street-ul pe un litoral? Dacă ar fi să imaginezi ceva utopic, cum ar arăta și ce rol ar putea avea diversele forme de artă contemporană în ecosistemul unui orășel cât o coajă de nucă și, pe deasupra, luat în considerare exclusiv ca destinație estivală de… relaxare?

 Street art-ul merge oriunde, își găsește loc mereu pe undeva, prin spațiul public. Rolul rămâne același, oriunde ar fi, cu atât mai puternic într-o comunitate mai mică, acela de a stârni reacții și emoții, de a intriga poate, de a crea un narativ care dă naștere unui feedback loop, așa cum zic eu, ca o moară stricată. Arta în spațiul public, în special graffiti-ul, muralismul, intervențiile de street art, astea-s niște unelte puternice de redobândirea gândirii creative și întoarcerea către o altă nuanță a vieții, ieșirea din zona de confort. Sunt forme de expresie umană. Așa cum am absorbit efectiv mesh-uri cu reclame la pacanele, parfumuri și bijuterii, cred că putem și chiar e mai indicat să absorbim niște manifestări artistice. Îți dai seama ce marfă ar fi să ai această oază de artă cu ieșire la mare, cred că s-ar crea sentimentul de lucid dreaming, ceea ce pentru o destinație de vacanță cred că e scopul, în cele din urmă.

Interviu de EVANTIA BARCA

  • Foto header: DIANA PĂUN 

eforie colorat

NOTĂ: Eforie Colorat. Festivalul Eforie Colorat a fost lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie. Cu toții au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative la Eforie Sud. Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh și primăria Orașului Eforie, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Cândva centrul elitelor bucureștene și una dintre cele mai vizitate stațiuni din Europa, Eforie Sud a rămas un loc marginalizat, aproape abandonat în cursul aventurii consumeriste. Grădina de Vară, cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiecție de pe litoral, s-a deteriorat în cursul ultimelor decade și în cele din urmă a ajuns o ruină. Curățată prin efortul organizatorilor, grădina își revendică acum funcția inițială de spațiu cultural și loc de întâlnire comunitar. Eforie Colorat reunește comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, alături de grupurile activiste, într-un efort comun de a formula soluțiile actuale de reabilitare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală și o nouă șansă de dezvoltare.

Probabil unul dintre cele mai fresh festivaluri la care am fost. Eforie Colorat mi-a plăcut, dincolo de organizarea mișto, și pentru ideea în sine de a aduce publicul înapoi la forme de expresie culturală și artistică ancorate în contemporan” – Robert Obert, artist vizual

Robert Obert
Foto Diana Păun

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută