Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2024
Eat & Drink / Pe gustul nostru

COSMIN DRAGOMIR | PE GUSTUL NOSTRU | Muzeul Sarmalelor – 2025

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii COSMIN DRAGOMIR | PE GUSTUL NOSTRU | Muzeul Sarmalelor – 2025 Share COSMIN DRAGOMIR | PE GUSTUL NOSTRU | Muzeul Sarmalelor – 2025
Muzeul Sarmalelor


Muzeul Sarmalelor – 2025

Salut, numele meu este Cosmin Dragomir și am sarmale tatuate pe mână.

În afară de ele, mai am câteva zeci/sute de conserve cu sarmale (toate diferite) din câteva zeci de țări (și am posibilitatea să mai cumpăr câteva zeci/sute de modele). Dețin câteva zeci de cărți cu sarmale pe copertă (din zeci de țări), alte câteva sute cu rețete de sarmale, ba chiar și un scenariu nipon care se numește… Sarmale.

MUZEUL SARMALELOR

Am sarmale în miniatură (tot din Japonia), două seturi croșetate, păretar și vitraliu făcute pe comandă. Reclame vechi, cărți poștale și probabil toate timbrele din lume cu sarmale. Am diferite obiecte vestimentare cu sarmale, câteva puzzle-uri, desene și picturi. Am câteva zeci de meniuri interbelice și comuniste cu sarmale, am scos o carte intitulată Colecționarul de Sarmale și curând editez o alta, a Cameliei Burghele, Serotonină și sarmale. Am mâncat sarmale de pe două continente, în peste 10 țări și prietenii aflați în concedii prin lume îmi caută exponate.

muzeul sarmalelor Cosmin dragomir

Am început un ierbar cu frunze pentru sarmale (aproximez că sunt vreo sută de plante diferite, fără să adaug diferite variațiuni ale unui soi).

MUZEUL SARMALELOR
împreună cu Mihail Coșulețu artistul de la muzeul sarmalelor

Împreună cu Mihail Coșulețu, am gândit câteva instalații artistice dedicate sarmalelor, iar acum facem câteva teste pentru alte nebunii. Îmi doresc să printez 3D sarmale, să le torn în bronz și ipsos, să fac un mozaic ș.a.m.d.

muzeul sarmalelor Cosmin dragomir

Cred că un muzeu al sarmalelor – UNIC ÎN LUME – poate deveni o atracție în sine. Se va autofinanța (sper) nu din vânzarea de bilete, ci dintr-un bussines corelat de livrare de sarmale (diferite rețete din România și lume, pe care le schimbăm periodic). 70% din strategie și planul de afaceri e făcut.

Beneficiile aduse de un astfel de muzeu sunt multe și cred că fiecare dintre voi și le poate imagina, așa că nu insist, momentan, pe ele. Poate cu ocazia asta îmi fac timp și pentru a finaliza o cercetare începută temeinic în 2020 (deși ea e mai veche) și care ar însemna publicarea unei Enciclopedii Universale a Sarmalelor.

Folosesc însă această rubrică pentru a vă cere ajutorul. Orice sfat sau pont mă poate ajuta, de la găsirea de finanțări până la identificarea unui sediu. Orice suport e binevenit, de la logistică la agenție de advertising care să preia proiectul.

Orice share și tag către oameni care s-ar putea implica/ajuta înseamnă plusvaloare.

Un calcul sumar arată că investiția nici măcar nu e atât de mare pentru un muzeu și pentru ce poate înseamna el pentru identitatea gastronomică românească. Posibil să încep și un crowdfunding, atât pentru persoane fizice, cât și juridice.

muzeul sarmalelor Cosmin dragomir

Text de COSMIN DRAGOMIR | OPINII

P.S. Am destul de multe obiecte ce pot face parte dintr-un muzeu al gastronomiei românești și am colegi colecționari care ne-ar putea ajuta cu altele.

Mă găsiți pe WhatsApp și la cosmin.dragomir@gastroart.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută