Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/04/2023
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Chiar nu îmi pasă dacă România iese prost

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Chiar nu îmi pasă dacă România iese prost Share PE GUSTUL NOSTRU | Chiar nu îmi pasă dacă România iese prost
romania, pe gustul nostru


Cosmin Dragomir | Chiar nu îmi pasă dacă România iese prost

Am început deja unul dintre cele mai ambițioase proiecte gastronomice gândite de mine până în prezent.

O să petrec, timp de un an+, cel puțin zece zile în fiecare țară balcanică încercând să realizez un studiu de gastronomie comparată. O să fie frumos, obositor și costisitor (totul e momentan din bugetul propriu). Probabil o să fie și folositor.

Până în prezent nu s-a înhămat nimeni la un astfel de demers prin care o să reușim să definim mai bine gastronomia românească și să identificăm nu doar mâncărurile care ne unesc, dar mai ales detaliile (a se citi rețete, condimente, obișnuințe) care ne despart de bucătăriile vecine. 

E posibil ca multe dintre concluzii să nu ne convină.

Întrevăd deja câteva, dar nu mă hazardez, nu plec cu cu ele de acasă. Ba, din contră, identific multe teme surprinzătoare la locul faptei. Teme pe care nu avem cu să le dibuiesc din interiorul granițelor noastre.

Spre exemplu, revelația de după două ore de bănănăit prin Slaninijada, un ditamai târgul dedicat produselor din porc, în special, de lângă Belgrad. Un fel de SlanăFest de la noi, dar mai mare și mai temeinic.

Ei bine, pe acorduri balcanice, ghiftuit cu jumări și șonc, amețit de cele două pahare cu rakija sârbească băute (aproape forțat de localnici) la micul dejun și cu hainele afumate la rece (deh… februarie) îl între pe Vuki mult prea simpaticul soț sârb al amicei Laura Laurențiu, dacă ei nu mănâncă șorici.

Nici lipsa preparatului de pe tarabe, nici răspunsul lui nu m-au mulțumit, așa că în Belgrad în discuțiile cu vreo trei chefi am repetat întrebarea. Nu înțelegeau la ce mă refer.

romania pe sutil nostru slaninjada
foto glasopova.rs

Le-am arătat fotografii, le-am arătat filmulețe cu șorici proaspăt, abia smuls de pe leșul suinei încă nerăcit, pârlit și tranșat în bătătură. “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” sau ca ultimii iubitori de șorici ai Europei. De fapt, în sine, aici vorbim doar de diferențe culturale, care – precum se vede – pot fi discrepante și la kilometric de graniță. 

În titlu mă refer la altceva.

La faptul că, prin comparație, zacusca românească este necunoscută pe când ajvarul e brand internațional.

La faptul că, prin comparație, țuica noastră are mult mai puțină căutare decât rakija care este preferată chiar și de către tineri.

La faptul că leitmotivul celei mai recente vizite în Belgrad a fost număratul librăriilor.

La faptul că e mai bine la Nisipurile de Aur sau în Thasos decât la Mamaia ori Costinești.

La faptul că pe Dunăre, ciorbele de pește sunt și mai ieftine și mai consistente pe celălalt mal.

Nu caut comparațiile din care ieșim prost, doar mă lovesc de ele. Sper ca la final să ieșim bine sau măcar să învățăm câte ceva de la ceilalți.

Text de Cosmin Dragomir | Pe gustul nostru

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută