Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/03/2023
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

”Viața fără lactate” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Viața fără lactate” de Corina Gruber Share ”Viața fără lactate” de Corina Gruber


Sunt patru ani de când medicul a descoperit că nu pot digera produsele lactate. Pentru cineva pasionat de latte-uri (cu cât mai multe ingrediente, cu atât mai bine, ziceam eu), de brânza maturată (aveam o slăbiciune pentru brânzeturile cu miros puternic și gust dulceag și fin) și mare fan al brânzei de burduf locale, a fost o lovitură sub centură. Dar starea de rău pe care mi-o provocau (în special brânzeturile maturate) m-a făcut să mă gândesc bine înainte de a mă mai atinge de așa ceva.

Din fericire, există alternative vegetale. Nu vor avea, cu siguranță, același gust. Uneori, pot reproduce textura câteodată și îți pot crea, astfel, impresia, că mănânci ceva în genul lactatelor. Poți găti cu înlocuitori vegetali, chiar foarte bine. Poți consuma, de asemenea, produse fără lactoză, dar și acestea sunt destul de limitate ca ofertă. Evident, poți încerca să îți prepari singur brânză și lapte de caju sau de migdale, dar, personal, mi se pare un proces destul de laborios.

Până acum câteva zile, când am citit mai mult despre tofu și brânza de caju, mi se păreau produse destul de artificiale și le consumam doar atunci când ajungea să îmi fie extrem de dor de tot ceea ce înseamnă brânză. Însă lucrurile nu stau tocmai așa. Ambele au o istorie îndelungată, dar nu în spațiul european, ci în cel asiatic. Tofu se consumă în China și Japonia de câteva mii de ani, iar brânza de caju, cu o vechime la fel de mare, e proprie bucătăriei indiene. Ambele presupun fermentarea, ca și brânza din lapte, dar nu conțin lactoză, fapt ce permite și persoanelor ce nu digeră această substanță să le consume.

Cu ce am înlocuit mâncărurile și băuturile preferate ce conțineau lactoză? Unele cafenele oferă opțiunea laptelui vegetal în latte și sunt extrem de fericită când găsesc așa ceva. Acasă, îmi cumpăr lapte vegetal (preferatul meu e cel de migdale). În loc de brânză, îmi cumpăr brânză de caju. Am găsit chiar și o variantă ce aduce cu brânza Brie (cel puțin partea exterioară). Iar tofu folosesc într-o rețetă asiatică care mi-a mers la suflet, cubulețe de tofu cu sos satay cu arahide. Sosul satay e un sos indonezian, dulce-picant, cu unt de arahide și sos de soia, supercremos și cu o infinitate de arome. Tofu preia rapid aromele sosului satay și împreună fac o combinație excelentă, numai bună de servit cu orez sau legume.

În concluzie, există soluții de a te descurca cu intoleranța la lactoză, chiar și în calitate de gurmand. E un pic mai greu cu mâncatul în restaurante, dar și acesta e rezolvabil.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută