Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/01/2023
Muzică

Concertele anului 2022

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Concertele anului 2022 Share Concertele anului 2022
concertele anului


Concertele anului 2022

Un top subiectiv al concertelor la care am asistat în 2022 în București și câteva dintre marile așteptări personale ale noului an.

Kiss @ Romexpo


Un spectacol multimedia și pirotehnic de ultimă generație, un setlist fredonat pe de rost de miile de spectatori, proiecții cu OZN-uri, fascicule de lasere care au brăzdat cerul, artificii de zile mari, machiajul celor mai cunoscuți mascați ai rockului, un zbor cu tiroliana, o limbă lungă și însângerată, un ocean de confetti pulverizat, o prestație scenică energică și o acustică excelentă au fost ingredientele care au definit concertul anului în România: KISS la Romexpo, în cadrul festivalului Rock the City 2022.

Poate că piesele lor nu vor face din nou furori în topuri după ce puștimea le va descoperi într-un serial de pe Netflix, cum s-a întâmplat cu Kate Bush și cu Metallica.

concertele anului kiss

Însă energia debordantă arătată pe scenă de KISS dezvăluie o trupă super-profi, capabilă să susțină un show viguros, incendiar, fără cusur. Ne-a transformat pe toți în membri ai KISSARMY, chiar și pe cei pentru care „Lick It Up”, „Black Diamond” sau „Rock and Roll All Nite” sunt audiții recente.

Nick Mason’s Saucerful Of Secrets @ Arenele Romane


Emblematicul baterist și fondator Pink Floyd – singurul component care a participat la înregistrările tuturor albumelor de studio – și trupa sa, Nick Mason’s Saucerful of Secrets, au încântat miile de fani cărunți, în prag de păr înspicat sau de-a dreptul pleșuvi care au umplut cât au putut, rămânând și ceva loc, Arenele Romane.

A fost o prestație curată și corectă – moment de vârf al setlistului, epica suită „Echoes”, în care Mason a reprodus, poate nu chiar la intensitatea din anii de glorie, cadența obsedantă a secției ritmice – care a smuls ovații în picioare, ca în secvența în care Guy Pratt l-a prezentat pe Nick Mason.

Nick Mason’s Saucerful Of Secrets și-a făcut treaba, cum au simțit și fanii Pink Floyd, printre care am onoarea imensă de a mă număra, că și-au făcut-o, asistând la un concert nostalgic, dar plin de viață, din epoca desuetă a legendarului grup britanic.

O sărbătoare aproape intimă, de luat în vis.

Nightwish @ Romexpo


Complexitatea muzicii și vocea inenarabilă a lui Floor Jansen au făcut din nou ca ultima piesă a setlist-ului, „The Greatest Show on Earth”, să nu sune deloc overpromissing.

Top așteptări 2023

Depeche Mode @ Arena Națională | 26 iulie 2023


Un concert-eveniment, care ne va aminti de „omul care a cântat la fax”: Andrew John Leonard Fletcher (8 iulie 1961 – 26 mai 2022), „Fletch” pentru apropiați, membru fondator Depeche Mode, care a plecat discret, așa cum s-a manifestat în timpul vieții.

A contribuit la toate albumele de studio ale trupei și a fost considerat un veritabil manager.

Bruce Dickinson The Music of Jon Lord & Deep Purple @ Sala Palatului | 15 martie 2023

Hollywood Vampires @ Romexpo | 8 iunie 2023

Text de Horia Ghibuțiu

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.