Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/06/2022
Muzică

Secretul psihedelic al lui NICK MASON

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii Secretul psihedelic al lui NICK MASON Share Secretul psihedelic al lui NICK MASON


foto header © Andrew Redington

Fanii rock-ului progresiv vor avea ocazia să îl vadă în premieră pe toboșarul și membrul fondator Pink Floyd, Nick Mason, alături de trupa sa, Nick Mason’s Saucerful of Secrets, pe 9 iunie, la Arenele Romane din București. Acompaniat de muzicienii Dom Beken, Lee Harris, Gary Kemp (cunoscut publicului datorită influentei sale cariere alături de trupa optzecistă de new wave britanic, Spandau Ballet) și Guy Pratt (basistul Pink Floyd din cadrul turneelor A Momentary Lapse of Reason și The Division Bell și renumit muzician de studio, ce a performat alături de Madonna, Michael Jackson sau Roxy Music), Nick Mason va prezenta publicului piese din prima epocă Pink Floyd, cea în care rock-ul psihedelic se îmbina cât se poate de bine cu tentele de rock progresiv, însoțite de ecouri ale muzicii culte.

Trebuie, așadar, să nu considerăm proiectul ca fiind o simplă trupă tribut, căci scopul pare-se că nu e acela de a reînvia „monstrul” Pink Floyd, ci de a aduce la urechile ascultătorilor creațiile mai puțin cunoscute ale trupei, compuse și lansate la sfârșitul anilor ’60, atunci când liderul de necontestat al formației era regretatul chitarist Syd Barrett. De altfel, multe dintre compozițiile prezente în show-urile proiectului lui Nick Mason sunt piese scrise de Barrett, precum Bike, o călătorie satirică prin universul suprealist al autorului, sau Lucifer Sam, o altă aventură psihedelică, ce are ca subiect… pisica siameză a lui Barett. Din setlist nu lipsesc, însă, nici creații legendare ale sfârșitului de deceniu, precum: Interstellar Overdrive, Set the Controls for the Heart of the Sun, Atom Heart Mother sau Arnold Layne. Cum o mare parte din publicul consumator de rock cunoaște repertoriul Pink Floyd datorită albumelor blockbuster The Dark Side of The Moon și The Wall, inițiativa lui Nick Mason este cât se poate de bine-venită, mai ales că LP-urile anilor ’60 sunt adesea trecute cu vederea, îngropate de succesul unor hit-uri precum Another Brick in the Wall sau Shine on You Crazy Diamond.

În vârstă de 78 de ani, Nick Mason rămâne unul dintre marii toboșari ai rock-ului clasic, având totodată onoarea de a fi și singurul membru neschimbat în line-up-ul Pink Floyd, trupă pe care a fondat-o în 1965, alături de Barrett, Roger Waters și Richard Wright. Vizita sa la București este, astfel, de neratat, iar repertoriul este unul cât se poate de rar întâlnit în concerte, muzica Pink Floyd căpătând noi aripi în interpretarea unei formule muzicale de excepție, gata să încânte publicul cu bine păstratul „secret” psihedelic șaizecist.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.