Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2022
Eat & Drink / Culinaria

Plăcintele (ne)bune care ne fac poftă pe bune

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii Plăcintele (ne)bune care ne fac poftă pe bune Share Plăcintele (ne)bune care ne fac poftă pe bune
Placintele-(ne)bune-care-ne-fac-pofta-pe-bune


CULINARiA: Plăcintele (ne)bune care ne fac poftă pe bune

Vremea rece bate la ușă și cât de curând o să lăsăm înghețata deoparte și o să ne orientăm spre ceva mai tomnatic precum plăcintele. Cu toții știm și iubim clasica plăcintă cu mere, dar cum ar fi să încercăm ceva total diferit?

plăcinte cu celebrele chipsuri Doritos și ceapă

Putem, spre exemplu, să schimbăm registrul și să încercăm plăcintele sărate. Aici nu mă refer la arhicunoscuta plăcintă cu telemea, ci la combinații ceva mai neobișnuite la noi.

Plăcinte cu chipsuri Doritos și ceapă

Una dintre ele este plăcinta cu celebrele chipsuri Doritos și ceapă. Un alt ingredient important al acestei plăcinte este untura care ajută la formarea pastei ce reprezintă umplutura plăcintei. Pe lângă, ceapă, Doritos și untură, se mai adaugă ardei gras, smântână și cheddar. Adesea peste crusta plăcintei se pune celebrul dressing american Ranch.

placinta cheesburger

Plăcinta cheseburger

Parcă totuși lipsește niște carne din această combinație, dar putem sta liniștiți, căci există plăcinta cheseburger. Ați crede poate că umplutura nu diferă foarte tare de cea cu Doritos și ceapă, însă vă înșelați. Pentru această plăcintă ingredientul principal este carnea tocată de vită sau pui. Aceasta se amestecă cu ceapă și usturoi tocat mărunt, făină, ouă, lapte și cașcaval până se obține o chiftea asemănătoare cu cea de burger.

Ceea ce este special la această plăcintă este faptul că umplutura conține castraveți murați tăiați, dar și sucul acestora pentru a o face cât mai savuroasă. Opțional se pot adăuga și cartofi prăjiți sau se poate găti întreaga compoziție în tigaie pentru ca mai apoi să fie dată prin ou și pesmet pentru un rezultat cât mai crocant. Această plăcintă se servește cu ketchup și muștar pe deasupra.

placinta-cu-vita-si-bere-neagra

Plăcinte cu vită și bere neagră

La un cheseburger, merge și o bere. Din acest punct de vedere, ne salvează plăcinta cu vită și bere neagră. Pe lângă starurile preparatului, se mai adaugă țelină, ceapă, unt, făină, sos Worceststershire, cuburi de bulion și cimbru. Spre deosebire de majoritatea plăcintelor, compoziția din interiorul acesteia se lasă lichidă, pentru ca sosul rezultat să poată fi consumat cu foietajul plăcintei. Altfel spus, această plăcintă este asemănătoare, ca mod de consum, ciorbei de fasole în bol de pâine.

placinte-cu-sardine

Plăcinte cu sardine

În cazul în care preferați peștele, există și plăcinta cu sardine. În aceasta se mai adaugă cartof, ceapă, ouă fierte și lapte bătut. Sardinele pot fi înlocuite cu hering sau macrou, dar ceea ce nu poate lipsi din prezentarea acestei plăcinte sunt capetele peștilor care trebuiesc așezate înnafara foietajului, pentru a respecta rețeta originală a acestui preparat, denumit Stargazy Pie în regiunea Cornwall din Anglia.

placinte-cu-muraturi

Plăcinte cu murături

Dacă românii pun gogonelele la murat, americanii fac plăcintă din ele. Gogonelele se taie felii, se pune sare peste ele și se acoperă cu prosoape din hârtie pentru a se absorbi sucul rezultat. Mai apoi se pun în aluatul de plăcintă, se presară cu pesmet și se bagă la cuptor.

Când plăcinta este aproape gata se mai adaugă ulei de măsline și se coace până când se rumenește pesmetul. Opțional, această plăcintă poate fi acoperită de o altă fâșie de aluat peste care se adaugă semințe de mac. Se servește cu sos Remoulade, iar gustul ei a fost asemănat cu cel al roșiilor prăjite sau făcute la grătar.

În cazul în care sunteți fanii murăturilor în oțet, este posibil să vă placă și plăcinta cu acesta. Înainte să vă strâmbați, aflați că oțetul se află doar printre ingredientele principale ale acestui desert alături de unt, zahăr brun, scorțișoară, ghimbir, nucșoară și ouă. Poate că o umplutură realizată mai mult sau mai puțin din zahăr pare prea mult, însă oțetul de mere reduce din gustul dulce al zahărului și face posibilă servirea plăcintei alături de înghețata de vanilie.

placinte-cu-mar-cedar-si-bacon

Plăcinte cu măr, bacon și cheddar

Și ca să încheiem tot cu o plăcintă cu mere, în SUA este foarte apreciată combinația de măr, bacon și cheddar. Prepararea merelor nu e foarte diferită de cea clasică, singura diferență fiind că acestea se taie felii și se gătesc în grăsimea lăsată de bacon.

Ceea ce este special la această plăcintă este faptul că, pe lângă cheddarul ras care se pune în amestecul de mere și bacon, se realizează și o crustă din acesta care se pune deasupra umpluturii. La final se presară parmezan peste întreaga plăcintă.

placinte-cu-varza-murata

Plăcinte cu varză murată

Deși toate aceste plăcinte pot părea neapetisante pentru unii, n-ar strica mai întâi să fie încercate, mai ales dacă ne numărăm printre fanii plăcintei cu varză murată din zona Transilvaniei. Cum nu putem mereu să părăsim zona de oraș pentru a mânca plăcinte autentice făcute în casă, cea mai bună alternativă sunt restaurantele care s-au specializat în servirea și prepararea acestora.

Recomandare de Iuliana Ciocîrlan

cover foto: gourmettraveller.com

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută