Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/09/2022
Eat & Drink / Gurmand

Meargă și-o scoveargă!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Meargă și-o scoveargă! Share Meargă și-o scoveargă!


Scovergile au reușit să rămână acele preparate simplu de făcut care ne amintesc de savorile copilăriei.

Ca orice bake-up critic care se respectă, sunt interesat de modul în care scovergile au dospit și s-au prăjit la noi, la turci, la bulgari sau la ucraineni. Mai nou, sunt și trendy – turiștii se bulucesc la prăvălia de la intersecția Căii Victoriei cu Lipscanii, de unde, personal, îmi iau când trec pe acolo măcar o scoveargă cu brânză de burduf și ceapă roșie, dar nu m-aș da în lături nici de la cele cu diverse combinații de jumări.

Spre deosebire de antreprenorul de origine teormăneană care a deschis populara scorvegărie, n-aș fi atât de sigur de originea acestor delicioase scofâlcite.

„Scovergile au origine românească. În diverse zone ale ţării au diverse denumiri – scovergi, turte, se aseamănă şi cu langoşul unguresc, dar nu sunt la fel, pentru că bunicile noastre când făceau pâine, le rămânea puţină cocă, pe care o rumeneau, o întindeau în untură şi ne dădeau să mâncăm cu miere, dulceaţă, zahăr”, a mărturisit Mircea Ion pentru „Business Magazin”.

Dar e un loc sub soare și pentru scovergile noastre, și pentru mekiții bulgărești, vorba aia, tot pe acolo intră. Le găsesc niște preparate literare, câtă vreme Lucian Blaga se dădea în vânt după ele și era întâmpinat cu mormane de scovergi când revenea în Lancrăm.

Sunt nespus de versatile, merg oricând și cu orice, le ador și înfulec la ele cu plăcere. În așteptarea zilei în care scorvegăriile vor depăși numeric șaormăriile, cred că e mult mai simplu să le preparăm acasă. Prietenelor mele de la cumvaplace.ro le-a ieșit rețeta, ca de obicei, de minune. Le declar scovergărese-șefe și mă grăbesc să transcriu rețeta, nu se știe, poate bunicile voastre sunt în vizită în vecini și vreți să le faceți o surpriză.

Ingrediente: 500 g făină, 1 plic drojdie uscată (7 g), 1 linguriță de sare, 3 linguri de ulei + extra pentru prăjit, 250 ml apă călduță.

Mod de preparare: Amestecați făina cu sarea și apoi cu drojdia • Adăugați treptat apa călduță și amestecați până obțineți o cocă moale. În funcție de făina folosită, este posibil să fie nevoie să adăugați câte puțină apă.  • Încorporați uleiul și frământați bine, preț de 10 minute. • Lăsați apoi la dospit 30-40 de minute sau până ce aluatul de scovergi își dublează volumul. • Ungeți-vă palmele cu ulei și împărțiți aluatul în bucăți mai mici. La cantitățile date, ies în jur de 10-12 bucăți. • Întindeți-le cu sucitorul sau cu mâna și prăjiți-le în ulei încins. • Le puteți mânca fie calde, fie reci, simple, pudrate cu zahăr, unse cu gem ori dulceață sau puteți presăra brânză pe ele.

Luați și preparați, nu vă uitați că s-a și golit farfuria!

Galerie imagini

Share

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută