Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/08/2022
Eat & Drink

Pairing de vinuri cu momente

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Pairing de vinuri cu momente Share Pairing de vinuri cu momente
pairing despre vin


În lumea complicată a gastronomiei și a sommelierilor, pairingul vin-mâncare este o temă de supremă artă, dar dincolo de ușorul snobism care pune stăpânire pe acest concept, tema este cu adevarat importantă. 

Importantă pentru că exprimă, în egală masură, o formă a rafinamentului, dar și o formă de hedonism pur, căci da, o mâncare bună este potențată de un vin pe măsură, cât și invers.

Dar nu despre fine dining aș vrea să vorbim ci despre toate acele momente când ai degusta ceva și nu știi ce.

Prima sugestie pe listă:

E vară, cam cea mai vară din ultimii doi ani, e soare, e cald, e criză sau început de criză, deci bani mai puțini, dar totuși chef de viață.

Pairing de vinuri cu momente

Ia un vin din raft, alb sec, categoria de pret 25 de lei (eu ți-aș sugera o Frâncușă de la Cotnari, că e 100 % soi românesc și are o aciditate bună, bună) adaugă un bax de apă minerală și ai rețeta perfectă pentru o seară faină. Nu te umfli cu bere, că zice unul, altul că trebuie sa mergi la săliță, iar apoi, apa pusă în vin, deși sacrilegiu pentru simandicoși ,ajută să ai seara mai lungă și, zic eu, mai clară.

 

Apoi, dimineți de weekend, adică cele mai bune momente din săptămână, mai ales sâmbătă. 

Ok, poate bei cafea, dar la un moment dat tot vine cheful ăla mare de omletă. Ce pui, pardon, bei lângă? Bineințeles, un spumant. Da, e deja 12.00, ai voie. Bea responsabil și restul zilei tale va fi mai cu mult zâmbet.

Apoi vine seara, da nu seara aia cu party, ci seara aia în care ai merge la un lounge, ai sta până pe la 11 pm că a doua zi vrei la mare. 

Eu zic că merge un mix cu spumant, un sirop ok și niște mentă după gust. O să fie și fun și nici nu o să pierzi marea de a doua zi. Promit.

Sau. Ești la munte, ai făcut o drumeție și ești mândru de tine, că acum orice deal cucerit, dar pus pe insta devine un vârf performant . Ai vrea să celebrezi că ești aproape sportiv? 

E și mai răcoare, că doar ești la munte. Ia încearcă matale o Fetească Neagră tânără din Moldova sau Transilvania, cu mai mult fruct, dar mai puțin alcool și baric. Merge bine, mai ales că știu că deja ai aruncat niște porc și niște legume pe grătar.

Pairing de vinuri cu momente

Și ultima pe lista pentru azi, da, poate părea că țin cu vinul. Da, chiar țin cu vinul. Asta nu înseamnă că Berea nu își are locul ei. 

În loc să bei 10 beri bărbătești la pet, mai bine încearcă una din sutele de beri craft de pe la noi. Nu ai nevoie de talent, nu ai nevoie de un context aparte, e pur și simplu un răsfăț pe care îl meriți. Și o formă de educație care te aduce mai aproape de vin . Căci între Berea craft și vin sunt mult mai multe asemănări decât deosebiri.Pairing de vinuri cu momente

Dar despre asta cu altă ocazie. Bucură-te de vară și de un șpriț cinstit. Eventual cu o Francușă. Ups, am mai zis asta.

Text de Ștefan Chirițescu

Ștefan Chirițescu  – este Head of Strategy McCann Worldgroup Romania / Marketing Director Cramele Cotnari. Brașovean la origini, cu o experiență de 20 de ani în publicitate, Ștefan este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni de strategie din România.

Cover foto © foodandwine.com

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută