Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/07/2022
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

”Tapas” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Tapas” de Corina Gruber Share ”Tapas” de Corina Gruber


Din primul moment în care am ajuns în Spania, mi-am spus că vreau să merg la un restaurant specializat în tapas. Am descoperit genul acesta de restaurante cu câțiva ani în urmă, în Germania, dar întotdeauna m-am gândit că în Spania lucrurile vor fi oarecum diferite. Și nu m-am înșelat.

Am avut surpriza să constat că, în Spania, noțiunea de tapas acoperă aproape orice fel de mâncare servit într-un restaurant. În unele restaurante, meniul de tapas însemna porții mai mici din toate felurile de mâncare servite în mod obișnuit. Când, în sfârșit, am găsit un restaurant specializat în tapas, am înțeles că acest fel de mâncare nu înseamnă doar ceea ce mănânci, ci e o experiență în sine, ce presupune atmosfera, servirea și decorul.

Am mâncat tapas la Taverna de Álvaro, în Malaga. E un local mic, cu câteva mese în interior și câteva afară, în stradă, într-un decor demn de Andaluzia. L-am găsit întâmplător, rătăcind pe străzile din Malaga. Aici, cele 20 și ceva de tipuri de tapas costă în jur de 1 euro porția. Mi-a plăcut cel mai mult felul în care se aduc la masă: când e gata bucătarul. Le comanzi, iar chelnerul vine la masă o dată la câteva minute, aducând altceva. Bineînțeles, dacă dorești, poți comanda mai departe și le vei primi în același ritm. E o mișcare browniană a unor porții mici de mâncare, ce îți lasă posibilitatea de a încerca câte feluri dorești.

Sangria pe care am băut-o la Taverna de Álvaro avea acea calitate pe care o are orice sangria din Spania, reușind să te răcorească într-o explozie de arome. Din meniul de tapas, am încercat paella, anșoa marinată, cartofi cu alioli, frigărui de creveți, frigărui de caracatiță, frigărui de scoici, chifteluțe cu sos și scoici pane. Cel mai mult mi-au plăcut anșoa marinată și scoicile pane. Anșoa m-a surprins pentru că nu era deloc sărată, asemănându-se, mai degrabă cu heringul marinat, dar cu o textură mai fermă. Scoicile pane însemnau o midie, cu cochilie cu tot, umplută cu un sos de brânză și acoperită integral cu panadă. Cartofii cu alioli completau perfect felurile de mâncare pe bază de fructe de mare datorită aromei acrișoare și de usturoi a sosului.

Am înțeles la Taverna de Álvaro că tapas înseamnă o experiență completă, care se adresează tuturor simțurilor (inclusiv auzului, datorită cântăreților de flamenco, care apar pe străzile orașului când te aștepți mai puțin). Este, deci, o experiență profund spaniolă.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută