Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/07/2022
Eat & Drink

CEVA DULCE: Desert barul perfect: încântare pentru ochi sau papile?

Ana Consulea De Ana Consulea
Comentarii CEVA DULCE: Desert barul perfect: încântare pentru ochi sau papile? Share CEVA DULCE: Desert barul perfect: încântare pentru ochi sau papile?
Desert Bar Ana Consulea


Sezonul evenimentelor este în toi, iar vara aceasta este una foarte plină pentru viitorii miri, proaspeții părinți și… cofetari. Unul dintre cele mai importante elemente ale unui eveniment reușit este, de câțiva ani, desert barul.

Astăzi vă povestesc despre pașii realizării acestui tip de bufet, de la prima întâlnire cu clienții, până la feedback.

Desert barurile au cunoscut o ascensiune rapidă în industria evenimentelor din România, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure pe noi, cofetarii plini de idei, dornici să le punem în practică. După cum observați, nu folosesc termenul „candy bar”. Ceea ce se produce acum pentru partea dulce a evenimentelor este departe de simplistele boluri cu bombonele din zahăr folosite pentru întâmpinarea invitaților la începutul anilor 2000.

Conceptul a evoluat în timp, de la o simplă înșiruire de produse dulci pe mesele invitaților, până la adevărate proiecte ce presupun coordonarea mai multor echipe. Din producători de prăjituri, cofetăriile s-au transformat, cu o viteză uluitoare, în consultanți și organizatori. Pentru că, da, desert barurile sunt o îmbinare obligatorie de creativitate, comunicare, minuțiozitate, organizare, producție, energie, tact, dragoste pentru lucrul bine făcut și obsesie pentru detalii. Deși poate părea simplu, de la dorințele clientului până la realitate este cale lungă.

Desert Bar Ana Consulea

Dar, mai întâi, a fost pișcotul

Vă mai amintiți pișcoturile? Da, pișcotul acela moale și aromat special pentru „șampania” de la primire. Cam la asta se rezuma „candy barul” pe vremea bunicilor și părinților noștri. De la pișcot, la cei 32 de pași necesari pentru a crea un desert bar, nu a fost nevoie decât de un zdravăn sistem capitalist. Nu, stați liniștiți, nu am spațiu pentru cei 32 de pași. Vom vorbi doar despre cei principali.

1. Întâlnirea/discuția inițială: este foarte importantă pentru că a-ți cunoaște clientul te va ajuta să îi oferi ceea ce are nevoie. În 99% dintre cazuri, acesta nu știe nici ce îi place, nici ce vrea și nici ce are nevoie, așa că este rolul consultantului să afle. Discuțiile pot dura ore, iar mailurile sunt, de obicei, kilometrice.

Desert Bar Ana Consulea

2. Conceperea ofertei personalizate: odată ce ne-am cunoscut clienții, începem să modificăm oferta generală în funcție de dorințele lor – personalizăm produsele, culorile, gusturile (deocamdată doar scriptic), căutăm idei de aranjament, vase suport. Este un pas care presupune multă muncă și coordonare, viziune 360 de grade asupra conceptului și discuții cu partea de producție. Cofetarii sunt cei care propun soluții legate de gust. Lista de produse dintr-un desert bar este lungă și complexă, cu o varietate mare de gusturi posibile: tarte, mini prăjituri, bezele, trufe, cakepops, cupcakes, popsicle, biscuiți, verine, fondante și așa mai departe.

Desert Bar Ana Consulea

3. Degustarea: de obicei se pregătește pentru tort sau elemente mai speciale din desert bar. În baza acesteia se fac ultimele modificări și se stabilește oferta finală. Pe lângă partea vizuală, gustul este extrem de important, fiind cel care rămâne nu doar în poze, ci și în sufletele oaspeților.

Desert Bar Ana Consulea

4. Contactarea celorlalți furnizori – toppere, imagini comestibile, cartoline cu descrierea prăjiturilor, aranjamente florale, baloane, veselă, salon: toți sunt furnizori implicați în eveniment, către care plasăm comenzi sau cu care ținem legătura pentru a ne asigura că lucrurile merg conform planului. Sunt prăjiturile la fel, din punct de vedere cromatic, cu baloanele? Masa are sau nu față de masă? Este așezată afară sau în interior? Florile sunt în vaze mici sau în vaze mari? Tipografia a respectat modelul trimis pentru cartolinele cu descrierea?

Desert Bar Ana Consulea

5. Transmiterea comenzii în producție: nimic nu e mai rău pentru producție decât 6 evenimente în weekend (acesta este numărul maxim pe care îl acceptăm pentru a ne asigura că acordăm fiecăruia atenția cuvenită), toate cu tematici total diferite! Așa că este rolul consultantului să conceapă ofertele ținând cont de capacitatea de producție, limitările acesteia, încărcarea weekendului respectiv și cerințele clienților.

Desert Bar Ana Consulea

6. Stabilirea recuzitei: în funcție de tematica pentru care clientul a optat, alegem din vasele existente sau achiziționăm unele noi. Acestea sunt atent împachetate pentru a rezista transportului și organizate pe evenimente.

Desert Bar Ana Consulea

7. Verificări de ultim moment: cu o zi înainte contactăm managerii saloanelor de evenimente pentru a verifica detaliile – ora la care montăm, poziționarea mesei. Verificăm existența tuturor produselor adiacente necesare (toppere, cartoline, manșoane personalizate&co.).

Desert Bar Ana Consulea

8. Transportarea vaselor și produselor – în baza fișei de comenzi stabilim orele de plecare la fiecare desert bar. Produsele sunt împachetate cu grijă pentru a rezista transportului.

Desert Bar Ana Consulea

9. Montaj: în funcție de dimensiunea evenimentului, pentru transport, manipulare și montare este nevoie de 2 până la 8 oameni. Vasele sunt așezate pe masă urmând o schemă clar stabilită, ținând cont de mai mulți factori – tematică, dacă există refill sau nu etc.

Desert Bar Ana Consulea

10. Post party: a doua zi o echipă se deplasează pentru a recupera vasele. Acestea se ambalează pentru a rezista transportului. Consultantul ia legătura cu clientul pentru feedback.

Desert Bar Ana Consulea

Sper că am reușit să vă ofer o imagine mai clară a ceea ce presupune conceperea unui desert bar și despre câte eforturi se depun ca acesta să fie o încântare atât pentru ochi, cât și pentru papile. Viziune, coordonare, gust, emoție. Toate pentru a oferi un moment de neuitat celor care ne oferă încrederea în conceperea momentelor dulci atât de importante pentru familiile lor.

Desert Bar Ana Consulea Desert Bar Ana Consulea Desert Bar Ana Consulea

Text de Ana Consulea

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută