Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2021
Viața Orașului

SALUT SIBIU | ”Cum devin cultura și educația un lux într-o capitală culturală” de Răzvan Sădean

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii SALUT SIBIU | ”Cum devin cultura și educația un lux într-o capitală culturală” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Cum devin cultura și educația un lux într-o capitală culturală” de Răzvan Sădean


De câte ori n-am auzit în ultimii ani în discursurile politice vorbindu-se despre cum educația și cultura sunt pilonii unei societăți puternice? Suntem în 2021, iar România e tot mai fragilă, codașă în toate, semn că ”pilonii” au rămas neconstruiți, iar ”puternic” a rămas un atribut al clasei politice. După cazul răsunător de la Oradea, unde primarul urmărea comasarea a trei instituții de cultură într-una singură, buba a explodat și la Sibiu. O treime din posturile Bibliotecii Județene Astra se desființează, iar pentru restul, programul se reduce la patru zile pe săptămână, din cauza lipsei fondurilor. Știrea a stârnit un val de mirare și indignare, mai ales pentru că vine în anul în care se sărbătoresc 160 de ani de când Asociațiunea Astra a prins viață, devenind un element cheie în edificarea și consolidarea identității românilor. Cazul restructurărilor de la biblioteca sibiană poate părea un caz local, o pată rușinoasă pe obrazul unei foste capitale culturale europene, dar, în realitate, deschide o discuție despre o situație cu multiple ramificații delicate.

E ușor observabil că educația și cultura nu se pupă bine cu viziunea politică a guvernanților, mai ales în vremuri de austeritate, oricât ar poza ei, ocazional, în adevărați susținători ai culturii și educației. Indiferent de partid, clasa politică e dominată de grija profitului. Trăim un triumf al parvenirii, în care educația și cultura ocupă locuri marginale, de decor și sursă de prestigiu, iar șmecheria e aducătoare de bunăstare. Asta se întâmplă atunci când puterea nu e un etalon al educaţiei și al gândirii, ci al imposturii și al datului din coate. În această Românie, în care business-ul și profitul sunt deasupra interesului general, cultura și educația sunt o butaforie șubredă în fața căreia aleșii se pozează la nevoie, iar în spatele ei învârt profituri babane. Astfel că nu trebuie să ne mire dacă în viitor cultura și educația vor deveni privilegii de lux pentru cercuri restrânse, chiar și într-o fostă capitală culturală europeană.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută