Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/11/2020
Eat & Drink / Pe gustul nostru Viața Orașului

PE GUSTUL NOSTRU | MAMIZZA – pizza ca la mother of pizza acasă

George Mihalcea De George Mihalcea
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | MAMIZZA – pizza ca la mother of pizza acasă Share PE GUSTUL NOSTRU | MAMIZZA – pizza ca la mother of pizza acasă


Mi-am adus aminte de prima impresie a celebrului și regretatului Anthony Bourdain atunci când a ajuns într-o pizzerie din Napoli. Spre deosebire de felul newyorkez în care se consumă pizza, la felie, apucată cu mânca, ca un fast food – observa Bourdain – în Napoli, toată lumea mănâncă pizza servindu-se de furculiță și cuțit.

Pizza Mamizza

Nu e de mirare. La ea acasă, pizza nu e fast food de mâncat din mână, pe stradă, e un dish serios, care presupune tot tacâmul și toate tacâmurile și are ritualul său. Pizza napolitană e un produs de origine controlată, face parte din patrimoniul cultural UNESCO și are parametrii săi de exigență. Ba chiar dimensiunile sunt riguros specificate. È una cosa seria, prin urmare.

Fiindcă am tot auzit cuvinte de laudă despre Mamizza, am pornit într-o după amiază de lockdown parțial să explorez localul. Prima recomandare ar fi să mănânci la fața locului, chiar și în vremurile astea restrictive. Pizza neo-napoletană de la Mamizza trebuie mâncată pe loc, la cât mai scurt timp după scoaterea din cuptor. A doua recomandare: folosește-te de furculiță și cuțit. Observația lui Bourdain era foarte bună. Blatul moale și pufos al pizzei de la mama ei impune folosirea tacâmurilor. A treie recomandare: mănâncă precum italienii, dinspre centrul pizzei spre margini. O să vezi despre ce vorbesc.

mamizza

N-am ce reproșa pizzelor de la Mamizza. Totul e ca la carte. De la blat până la ingrediente. Evident, calitatea ingredientelor se regăsește în prețuri. Eu am încercat – fără regrete – două neo-napoletane. Mai întâi, pizza Prima: cu fior din latte și prosciutto crudo (46 de lei). Reducția de portocale și nuca presărată pe deasupra au fost două twist-uri surprinzător de plăcute papilelor mele. Apoi, am trecut rapid la pizza Giovanna (42 de lei) – provola affumicata (o brânză moale, asemănătoare cu fior di latte) și guanciale (obraji de porc). Și aici combinația a venit cu un twist de efect: pudră de porcini, capabilă să rivalizeze lejer cu preferata mea, cea de trufe. Și mai puțin intruzivă și acaparatoare decât aceasta din urmă.

Una peste alta, n-am regretat investiția în piza de la Mamizza. Data viitoare, promit să încerc clasica pizza napoletană: Margherita.

mamizza

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.