Rezumat
Zona Liberă Butic a devenit rapid unul dintre cele mai mișto locuri din oraș.La întrebări ne-a răspuns Ioana Trantea, unul dintre oamenii care au pus pe picioare Zona Liberă Butic.Despre cum a apărut Zona Liberă Butic și cum s-a ajuns la acest concept:Prin ce se diferențiază Zona Liberă Butic de alte locuri similare?Despre rețeta succesului lor (în această vară, ZL a fost una dintre cele mai populare terase din bula bucureștenilor cool):Despre cea mai mare provocare:Care este impactul pe care Zona Liberă Butic și-ar dori să-l aibă asupra orașului?Despre ce le place vs. ce nu le place la localurile din București? Ce le place vs. ce nu le place la București? Despre cea mai importantă lecție învățată din perioada de activitate?Ce urmează pentru Zona Liberă Butic?
Zona Liberă Butic a devenit rapid unul dintre cele mai mișto locuri din oraș.
Pe timpul verii lui 2019, terasa de aici a fost una dintre cele mai aglomerate și căutate de publicul cool al Bucureștiului. Mica construcție, cu aspect de căsuță din povești, a fost pe vremuri un butic de unde puteai cumpăra dulciuri, băuturi răcoritoare și vată de zahăr.
Acum are o selecție impresionantă de beri artizanale și alte licori amețitoare, muzică bună, atmosferă relaxată (de Vama Veche) și păuni în cușca mare de lângă butic (care aparține de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, nu e a locului).
La întrebări ne-a răspuns Ioana Trantea, unul dintre oamenii care au pus pe picioare Zona Liberă Butic.
Despre cum a apărut Zona Liberă Butic și cum s-a ajuns la acest concept:
„Zona Liberă Butic a apărut dintr-o întâmplare. Atât eu, cât și partenerul meu Tiberiu, ne doream să petrecem cât mai mult timp în natură și chiar visam la o căsuță într-o pădure. Se pare că ne-au fost ascultate gândurile și un cunoscut ne-a propus să preluăm chioșcul volieră din Cișmigiu. L-am amenajat minimal, înainte de Crăciun, și l-am deschis chiar de Ajun, în 2017, întâi pentru prieteni, care au adus alți prieteni și tot așa. Apoi, ne-am reîntâlnit cu DJ Vasile și a apărut ideea acestuia de a creea un post de radio online, o continuare firească a emisiunii Zona Liberă, pe care acesta o produce împreună cu Matze. Radioul se numește zonaliberă.com și îl ascultăm cât de des în parc. De anul acesta am introdus sesiuni muzicale pe timp de zi, la un nivel sonor controlat, pentru a nu deranja vecinii și păunii.”
Prin ce se diferențiază Zona Liberă Butic de alte locuri similare?
„Ne deosebim de concurență, oricare ar fi aceasta, poate tocmai prin faptul că nu avem un concept anume, am fost autentici și simpli în toate: de la personal, până la selecția de beri artizanale, toate degustate în prealabil. Vrem să ne simțim noi bine, ca acasă, să nu ne fugărească ospătarii când mai avem o gură de bere, să ne facem prieteni la toate mesele, nu numai în bula personală. Suntem liberi de concept, așa cum am preluat și tot felul de produse (vinuri, beri) și alte chestii de care nu auzise nimeni, nici noi. Dar suntem curioși și pofticioși.”
Despre rețeta succesului lor (în această vară, ZL a fost una dintre cele mai populare terase din bula bucureștenilor cool):
„Atracția principală este, bineînțeles, Parcul Cișmigiu. Când ești în parc, este greu să greșești. Suntem în proximitatea unor vecini foarte cool, care au găsit la noi băuturi care le plac și cu care ne-am împrietenit rapid. Nu am abordat reclame pe Facebook, oamenii aflând de noi de la unul la altul. Creșterea a fost organică și am fost plăcut surprinși când ne-am trezit cu terasa plină și cu o mai mare nevoie de scaune.”
Despre cea mai mare provocare:
„Cea mai mare provocare a fost primăvara care a început în februarie și vara care nu se mai termină. Am obosit și ne vom lua un concediu!”
Care este impactul pe care Zona Liberă Butic și-ar dori să-l aibă asupra orașului?
„Cred că ne-am mulat fără prea multe eforturi pe dorința și nevoia bucureștenilor de a petrece timp în parc. Într-un oraș foarte poluat, așa cum este Bucureștiul, este necesar să ieși în natură. Am vrut și am reușit să atragem oameni tineri, într-un spațiu pe care mulți îl asociau cu generația a treia. Succesul va fi peste ani, atunci când copiii de azi vor veni cu copii lor în parc și vor petrece timp la căsuță.”
Despre ce le place vs. ce nu le place la localurile din București?
„Ne place tot, însă nu mai avem foarte mult timp de ieșit în alte locuri.”
Ce le place vs. ce nu le place la București?
„Bucureștiul este un oraș de care ai fugi oricând, dar la care te și întorci cu drag. A știut întotdeauna să își păstreze o atmosferă specială, să țină locuri ascunse, străzi, case și scări uitate, care ne uimesc de fiecare dată. E divers, e viu, e aglomerat (câh!), dar e mai puțin poluat ca Phnom Penh.”
Despre cea mai importantă lecție învățată din perioada de activitate?
„E important să faci ca lucrurile pe care ți le dorești, să se întâmple.”
Ce urmează pentru Zona Liberă Butic?
„Vrem să adunăm în jurul nostru o comunitate de artiști, iar pe termen scurt și mediu, să dăm drumul la o serie de podcasturi în căsuță, ca să facem cunoscută muzica artiștilor care ne trec pragul. Și, mai ales, să salvăm păunii!”
Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți