Meniu Zile și Nopți

Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova

Comentarii Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova Share Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova
Teatrul Național Marin Sorescu

Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova

Cu o istorie de peste 170 de ani, premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este prezent în rândul marilor teatre internaționale, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri.

Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Naţional Craiova este primul teatru dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit care intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este o instituţie de cultură finanțată de Ministerul Culturii.

teatrul national marin sorescu
Teatrul Național Marin Sorescu

Anul 1988 este cel în care Emil Boroghină vine ca director al T.N. Craiova și, după cum spune chiar el, împreună cu Silviu Purcărete a scris una dintre cele mai frumoase și incredibile pagini din istoria Naționalului craiovean și a teatrului românesc.

Marile spectacole ale anilor 1988 și 1989 s-au numit „Mobilă și durere” în regia lui Cristian Hadjiculea, „Unchiul Vanea” al lui Mircea Cornișteanu, „Piticul din grădina de vară” în direcția de scenă a lui Silviu Purcărete, „Arca Bunei Speranțe”, montat de Aureliu Manea. Perioada 1990-2000 a însemnat impunerea Naționalului craiovean în prim planul mișcării teatrale românești și apoi a celei europene și chiar mondiale.

Excepționalele spectacole ale lui Silviu Purcărete, „Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, cu marele actor Ștefan Iordache în rolul principal, iar „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „O furtună”, purtând semnătura aceluiasi mare regizor, au însemnat tot atâtea recunoașteri internaționale, participări la cele mai importante festivaluri ale lumii:

Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Naţiunilor de la Seul etc.

În mai 1997, faimoasa revistă britanică „The Stage” scria despre Teatrul Național din Craiova: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook!”. Exclamația elogioasă a fost posibilă datorită excelentei colaborări a teatrului cu o personalitate de talia lui Silviu Purcărete, care a regizat aici șapte spectacole purtate în triumf pe toate scenele lumii.

Teatrul Național Craiova a fost cotat drept una dintre instituțiile de gen majore ale lumii teatrale din acea epocă:

„Acesta este BITE, noul eveniment teatral internaţional de la Barbican, care schimbă pentru totdeauna scena teatrală londoneză. În cele douăzeci şi două de săptămâni ale stagiunii vom prezenta cea mai largă gamă de talente teatrale internaţionale aduse vreodată în capitală – de la Chicago la Craiova, de la Los Angeles la Tokyo, de la Bruxelles la St Petersburg.”

Graham Sheffield – Artistic director, Barbican Center – BITE’98 – Caietul program ORESTIA

În anul 2016, Teatrul Național „Marin Sorescu” a organizat pentru prima oară în România o ediție a Premiilor Europa pentru Teatru, prestigioasă manifestare teatrală în cadrul căreia sunt acordate „Oscarurile teatrului” european.

Naționalul craiovean este primul teatru din România căruia i s-a conferit decorația „Meritul Cultural” în rang de Comandor, în semn de apreciere deosebită pentru realizările de excepție ale colectivului TNC ( 2004) și decorația „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria D-Artele Spectacolului, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viața culturală, prin promovarea unei educații artistice de calitate în rândul tinerelor generații dovedind excelența la nivel național și internațional (2020). Tot în 2020, Custodele Coroanei Române, Principesa Margareta, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Palatul Elisabeta, a conferit Naționalului craiovean decorația regală „Nihil Sine Deo.

Teatrul Național Marin Sorescu
Teatrul Național Marin Sorescu

În ultimii 70 de ani s-au distins mari actori și artiști ai scenei precum Remus Comăneanu, artist al poporului, Margot Boteanu-Păcuraru, artist emerit, Aurelia Teodorescu, artist emerit, Ovidiu Rocoș, artist emerit, Manu Nedeianu, artist emerit; Madeleine Nedeianu, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauțchi (membri ai Promoției de aur condusă de Vlad Mugur), Vasile Cosma, Ion Pavlescu, Ștefan Iordache, Ilie Gheorghe, Valer Dellakeza, Leni Pințea-Homeag, Sorin Leoveanu.

Un important moment al istoriei recente a teatrului nostru îl reprezintă fondarea Festivalului Internațional Shakespeare, în anul 1994 (director-fondator, Emil Boroghină). Primele cinci ediții s-au desfășurat o dată la trei ani, iar din 2006, manifestarea are loc o dată la doi ani.

Complexă manifestare culturală, Festivalul Internaţional Shakespeare este privit acum drept unul dintre marile Festivaluri Shakespeare ale lumii, unde s-au jucat excepționale spectacole regizate de Declan Donellan, Eimuntas Nekrosius, Peter Brook, Silviu Purcărete, Robert Wilson, Lev Dodin, Eugenio Barba, Pipo Delbono, Yoshihiro Kurita, Oskaras Khorsunovas, Thomas Ostermeier, Yuri Butusov, Max Webster, Yukio Ninagawa, Robert Lepage.

Odată cu anul 2000, sub directoratul lui Mircea Cornişteanu s-au lansat noi proiecte importante la nivel naţional şi internaţional: „Valori ale teatrului românesc, valori ale teatrului european”, manifestare culturală la care au participat invitaţi din peste 30 de ţări ale Europei; proiectul „Tineri regizori, tineri scenografi”, ajuns la cea de-a noua ediție; „Întâlnirile SpectActor”, „Colocviile Ion D. Sîrbu”, proiectul de spectacole-lectură „Autorii sunt în sală”, „Duminici de poezie în teatru”, editarea revistei teatrului – „SpectActor”, una dintre puținele reviste de specialitate din țară (editor-coordonator, Nicolae Coande).

Marele regizor american, Robert Wilson, a montat pentru prima oară în România (2014) pe scena teatrului craiovean – spectacolul „Rinocerii”, adaptare după piesa cu titlu omonim a lui Eugene Ionesco, spectacol foarte bine primit la festivalurile internaționale de teatru de la Ljubljana (Slovenia) și Voronej (Rusia).

Prima ediție a a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori, inițiată în 2017 sub directoratul lui Alexandru Boureanu, a reunit facultățile de teatru din România, Bulgaria, Serbia, în dorința de a sublinia potențialul artistic de viitor al școlilor de teatru din România și Europa Centrală și de Est. Alături de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Universitatea din Craiova, organizatori ai acestui festival au fost Uniunea Teatrală din România, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) și Casa Studenților Craiova.

Teatrul Național Marin Sorescu

Evenimente la Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova

Detalii loc

Telefon

0251 413 677

Orar

-

Adresa

Str. Alexandru Ioan Cuza 11

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută