Muntele de mici
Popularul om de radio Ciprian Muntele, de la Rock FM, e autorul unui serial digital dedicat mititeilor, intitulat #ClanulScobitorilor.
Ciprian Muntele e un tip fain. Epitet care se potrivește și dacă se înlocuiește tip cu: entertainer, influencer, rocker, cântăreț de foc de tabără, gurmand, bucătar, coleg, prieten sau soț.
Îi urmăresc cu interes suita de postări #ClanulScobitorilor, recomandări culinare bazate pe testarea de mici – cred că, în continuare, recenziile culinare de la noi nu s-au așezat și e mare nevoie de cronici sincere, pertinente și savuroase.
Așa le socot pe cele ale lui Ciprian. Le acord fără ezitare cinci chifle care scârțâie între dinți, de proaspete ce sunt, fiindcă satisfac exigențele jurnalistice ale unui sclifosit ca mine. Și-i mulțumesc pentru că unul dintre textele sale m-a provocat să testez marfa de pe grătarul unei terase din Ozana, unde m-am mutat anul ăsta.
Iată dialogul nostru scurt pe doi:
Ciprian, când și de ce ai început #ClanulScobitorilor?
Cu mult înainte ca eu să-mi fi dat seama. În copilăria mea, de la marginea orașului Bacău, micii au fost paradoxul meu culinar.
Toți în jurul meu se plângeau că nu există carne sau preparate din carne, și se plângeau pe bună dreptate, dar, în același timp, la „Cățeaua Leșinată’”, o celebră crâșmă de cartier, se făceau mici zilnic. Mergeam seara să cumpăr pâine și treceam inevitabil pe lângă terasa aia plină cu șantieriști rămași, după o zi de muncă, la o bere cu niște mici.
Sunt puține mâncărurile la care eu să fi poftit în halul ăla, așa cum am făcut-o în anii ăia cu micii de la „Cățeaua”. Am poftit într-atât de tare și într-atât de mult încât nu cred că am să mă mai satur vreodată de mici.
Iar acum #ClanulScobitorilor e pretextul care mă scoate din casă fie să ajung pe la cine știe ce terasă, fie să mai pun niște cărbuni la jar. Uneori e suficient să inventezi și să întreții o poveste pentru a te bucura în mod constant de lucruri care îți plac.
Ce crezi că te califică să scrii recenzii?
Plecând de la premisa că asta e o curiozitate, și nu o acuzație, răspunsul e doar o extensie a ce ziceam mai sus. Să mă apuc să caut și să mănânc mici în serie prin oraș, pe cât posibil mici buni, asta nu e o toană, e mai degrabă o nevoie. Vine din pofta și plăcerea de a mânca mici.
Dar, pe lângă astea, mai e și curiozitatea de a descoperi gusturi noi. Și de a le înțelege. Că, de exemplu, în urmă cu 20 de ani, știam că micii sunt doar de vită și porc.
Acum, amestecurile peste care doar eu am dat includ vită, porc, oaie, miel, berbecuț, mânzat, mangaliță, cerb, mistreț, prepeliță, pui sau pește. Dar eu n-aș numi recenzii ce fac eu acolo, cât mai degrabă recomandări.
Ăsta e un demers în care nu încerc să împart dreptatea sau să stabilesc o ierarhie a micilor și micăriilor din București. E doar despre bucuria mea și atât. Îmi plac micii. Îi iubesc. E suficient.
Test de HORIA GHIBUȚIU | OPINII
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.