Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2024
Viața Orașului / CityZen

”Ce mă fac vara asta cu adolescentul meu?” de Mihai Copăceanu, psiholog

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Ce mă fac vara asta cu adolescentul meu?” de Mihai Copăceanu, psiholog Share ”Ce mă fac vara asta cu adolescentul meu?” de Mihai Copăceanu, psiholog


Pentru a deveni un adolescent sănătos mintal sunt necesare cel puțin 6 condiții să fie îndeplinite!

Pentru a deveni un adolescent sănătos mintal sunt necesare cel puțin 6 condiții să fie îndeplinite: un model de somn sănătos, exerciții fizice regulate, să-și dezvolte abilități de rezolvare a unor probleme (nu de matematică, ci mai degrabă provocări de viață), să învețe să-și gestioneze emoțiile negative, să-și dezvolte prietenii autentice și echilibrate și să evite consumul de substanțe (tutun, alcool, droguri). Cu cât avem mai multe condiții îndeplinite, cu atât vom avea un adolescent mai echilibrat psiho-emoțional.

Să le luăm pe rând. Somnul. Dacă nu avem școală, dacă suntem liberi, prima atitudine a adolescentului este de ”a-și pierde nopțile”, de a se simți liber și fără limite și de a experiențe cât mai multe pe timpul nopții de la ieșiri prelungite în oraș (că doar e vară) la abuzul de telefon și social media pe timpul nopții. Riscăm în așa fel nu doar o afectare a unor pattern-uri de somn, cât mai ales o afectare a sănătății mintale, greu recuperabilă.

Mișcarea este esențială mai ales pe fondul transformărilor biologice și slavă Domnului avem o serie săli de fitness în oraș, dar și zone verzi, parcuri și chiar piste de biciclete. Cum ne dezvoltăm abilități de a ieși din belele (de orice tip) reprezintă o provocare pentru mulți părinți, pentru că cea mai la îndemână atitudine este interdicția și ulterior pedeapsa. Însă adolescenții au nevoie de a învăța care sunt cele mai bune soluții inclusiv din propria experiență și având întotdeauna părinții aproape, ca părinți, nu ca judecători sau polițiști. Dacă își aleg înțelept prietenii, care au o puternică influență în adolescență, adică prieteni de la care ai ce învăța și pe care te poți baza oricând, adolescenții pot învăța și cu sprijinul prietenilor cum să-și gestioneze emoțiile negative (inclusiv frustrarea, furia sau revolta).

În final, le reamintesc părinților de următorul adevăr: consumul de tutun, alcool și droguri reprezintă cea mai activă formă de socializare în rândul tinerilor. Să nu se amăgească de promisiunea tinerilor că nu vor băga substanțe la chefuri, și că vor consuma lapte și limonadă. Ce ne păstrează creierul sănătos? Să amânăm cât mai mult consumul de substanțe, chiar mult după 18, 20 de ani.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută